Scenariu de MosFilm! Detalii din dosarul fabricat la Moscova lui Plahotniuc.

8 decembrie 2017

Scenariu de MosFilm! Detalii din dosarul fabricat la Moscova lui Plahotniuc.

Dosarul din Rusia are la bază o plângere depusă de Renato Usatîi împotriva liderului PD Vlad Plahotniuc. Renato Usatîi nu este martor în dosarul despre care vorbește el și presa rusă, în care ar fi învinuit de tentativă de omor liderul PD Vlad Plahotniuc, așa cum anunța alaltăseară în cadrul unei emisiuni TV. Conform surselor noastre din Comitetul de Anchetă al Federației Ruse, dosarul a fost pornit după ce Usatîi s-a plâns rușilor că Plahotniuc ar fi vrut să-l omoare din motive politice, deci acesta nu are pe dosar statut de martor, ci de parte vătămată.

Plângerea lui Usatîi, luată în serios de autoritățile ruse, este de natură să trezească nu doar semne de întrebare, dar și zâmbete.

Conform versiunii lui Usatîi și a anchetatorilor ruși, tentativa de omor ar fi avut loc în 2014, când Vlad Plahotniuc ar fi apelat la cetățeanul moldovean Denis Rusu, care împreună cu gruparea criminală condusă de acesta urma să organizeze asasinarea lui Usatîi. Însă, din fericire pentru ultimul, aceștia ar fi comis o altă crimă și la 4 iulie 2014 a fost reținut de poliția de la Chișinău.

Organizatorul pretinsului atentat Denis Rusu a fost reținut pentru o crimă scandaloasă comisă la 30 mai 2014, care a zguduit Chișinăul. Este vorba de jaful armat de la filiala Victoriabank de la centrul comercial Metro, în urma căruia a fost omorât un incasator al băncii și au fost furați 1,5 milioane de lei, culmea, de la banca lui Plahotniuc! Membrii grupului criminal au fost reținuți și condamnați de justiția de la Chișinău în total la 77 de ani de închisoare. Liderul Denis Rusu este deținut în prezent într-un penitenciar din Republica Moldova.

De notat că Usatîi nu este la prima încercare de a exploata politic în mod cinic crima care a zguduit în 2014 Republica Molsova. Usatîi a declarat public încă în noiembrie 2014 că urma să fie asasinat de gruparea criminală a lui Denis Rusu, doar că acesta îl învinuia de comandarea asasinării sale pe fostul premier Vlad Filat: „Astăzi ei încearcă să îmi facă imagine de bandit sau infractor. Dar am o întrebare către Recean și Cavcaliuc: De ce până azi nu au fost publicate informațiile privind lichidarea mea? Sunt doi posibili comanditari: Filat și Plahotniuc, dar în privința ultimului am dubii. Însă Filat este un paranoic speriat. Dacă unii alegători se îndoiesc privind faptul că Usatîi îi va băga la pușcărie pe toți, Filat nu are dubii în această privință, chiar și Plahotniuc. Dacă cei doi nu s-ar teme de acest lucru, noi astăzi nu am fi presați, interziși și nu ar fi acest haos, pe care îl urmărim”, declară în 2014 Usatîi.

Este curios faptul că Usatîi nu s-a adresat în 2014 în instanțele din Republica Moldova pentru a denunța atentatul la viața sa și a se proteja, în schimb și-a amintit s-o facă abia acum, peste 3 ani, în fața autorităților din Federația Rusă, expunând o versiune contrară propriilor declarații din 2014. Mai mult, acesta nu s-a temut să revină în Republica Moldova, stat capturat, după cum spune chiar el, de către cel care a comandat asasinarea sa și să participe activ în viața politică din țară. În octombrie 2015 acesta a fost chiar reținut de SIS, după care a fost eliberat și a participat nestingherit la campania electorală pentru alegerile locale, fiind ales primar de Bălți.

Conform celor relatate în 2014 de MAI de la Chișinău, jaful de la Metro ar fi fost pregătit de gruparea criminală condusă de Denis Rusu timp de jumătate de an, fapt ce combate versiunea lui Usatîi și a anchetatorilor de la Moscova, care susțin că în această perioadă gruparea criminală s-ar fi ocupat de pregătirea atentatului asupra lui Usatîi.

Versiunea lui Usatîi, luată pe bune de autoritățile rusești, pare a fi cusută cu ață albă, or în perioada 2013-2014 acesta nu se afla în relații ostile cu Plahotniuc, opinia publică de la Chișinău chiar învinuindu-i pe cei doi că ar colabora pentru a-l elimina de pe scena politică pe Vlad Filat.

Într-un context similar, Renato Usatîi l-a acuzat  în 2011 de comandarea atentatului la viața sa pe bancherul Gherman Gorbunțov, cu care se afla în conflict. Atunci Usatîi a depus plângere la procuratura de la Chișinău, însă procurorii au stabilit că denunțul a fost fals. Lucrurile au stat chiar invers, peste câteva luni, în martie 2012 fiind comis un atentat asupra lui Gorbunțov,  tocmai la comanda lui Usatîi.

Echipa Zeppelin Investigations a reușit să discute recent cu Denis Rusu, cel acuzat de anchetatorii ruși că ar fi organizat în 2014 atentatul la viața lui Usatîi, cel care se ascunde de Interpol la Moscova, sub protecția serviciilor speciale rusești. Tot Renato fost cel care l-a acuzat public in 2014 pe Russu, ca ar fi vrut sa-l omoare la comanda lui Filat. Atunci Renato era in conflict cu Filat.  

Asadar, se pare că asistăm la o nouă operă mediatică marca Renato Usatîi, după cum era și de așteptat. Aceste tragicomedii au devenit  deja ceva obișnuit pentru moldoveni. Mai grav este că de data aceasta parte din scenariu a devenit și justiția din Rusia, care pare a fi la degetul mic al lui Usatîi. Aceasta vine să ne confirme legătura lui Usatîi cu FSB și implicarea serviciilor speciale rusești în hărțuirea politicienilor de la Chișinău, în cadrul războiului hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova.