На Берлин!

15 martie 2018

На Берлин!

„Națiunea civică moldovenească”, „limba comună”,  Molotov – Ribbentrop 2, sau Monstruoasa Coaliție a Rusiei lui Putin și a Germaniei europene în Moldova

Pe parcursul istoriei, mai îndepărtate, dar din păcate și mai recente, Rusia și Germania au jucat un rol nu prea fast pentru România și pentru români. Cel mai mult au avut de suferit de pe urma înțelegerilor Rusiei staliniste cu Germania fascistă românii  moldoveni de la Est de Prut, după Pactul Molotov – Ribbentrop din 1939 ei fiind rupți de la România. Istoria se dezvoltă ciclic și la nici un secol de la pactul criminal rușii și nemții revin pentru a pactiza pentru a decide soarta românilor din Basarabia. Datorită unor scurgeri de informații din interiorul grupurilor care implementează la Chișinău proiecte extrem de avantajoase Kremlinului, pe banii Germaniei, Zeppelin își propune să scoată la lumină ceea ce unii se străduie din răsputeri să ascundă de ochii lumii, aceste pe cât de incredibile, pe atât și de monstruoase colaborări între Rusia lui Putin și Germania europeană.

Ba prin planuri de federalizare de culise a Republicii Moldova, discutat anii trecuți în secret pe axa Moscova - Berlin, ba prin planuri de intervenție mult mai sofisticate, prin propagandă agresivă, în conștiința populației Republicii Moldova, în încercarea de a umbla la codul genetic al acesteia. La fel cum s-a întâmplat cu ea timp de peste 70 de ani de aflare a Basarabiei sub Imperiul Sovietic, când din românii moldoveni s-a încercat crearea în laboratoarele propagandistice sovietice a unui homo sovieticus clasic.

De data asta propaganda este implantată prin tehnologii noi, aplicate prin intermediul societății civile și al presei, cele mai eficiente instrumente în sec.XXI de intervenție în conștiința unei națiuni. Aidoma vremurilor de tristă faimă din secolul trecut, Monstruoasa Coaliție dintre Rusia lui Putin și Germania europeană funcționează perfect în Republica Moldova, generând proiecte care încearcă să schimbe codul genetic al populației românești de la Est de Prut.

În noiembrie 2017 președintele Dodon a lansat filmul „Istoria Moldovei”, un proiect propagandistic, scopurile căruia sunt descrise mai sus. În cazul proiectului lui Dodon atât scenariul, cât și regia și producția sunt clare, fiind gestionate de patronii președintelui de la Moscova.

Recent, la 2 februarie 2018 și Mark Tkaciuk a anunțat o producție similară, „Limba comună” (http://newsmaker.md/rus/novosti/anons-newsmaker-pokazhet-dokumentalnyy-istoricheskiy-film-marka-tkachuka-35903). În cazul proiectului lui Tkaciuk lucrurile sunt mult mai încurcate decât în cazul producției lui Dodon, deși ambele au același scop. Mark Tkaciuk este nimeni altul decât până recent ideologul lui Voronin și al Partidului Comuniștilor de la Chișinău, un propagandist românofob înflăcărat, aflat în strânse legături cu anumite cercuri de influență și servicii speciale de la Moscova. Respectiv, interesul Kremlinului în apariția proiectelor românofobe  de implantare a „națiunii civice moldovenești” în Republica Moldova este evident și s-ar părea că la fel de firesc și finanțarea pentru aceste proiecte diversioniste trebuie să vină tot de acolo, ca în cazul producției istorice a lui Dodon.

În cazul românofobului Mark Tkaciuk însă finanțarea vine din... cu totul altă parte, departe de Moscova, tocmai din inima Europei, de la Berlin! În imagine vedeți nota de plată adresată în iunie 2017 de Mark Tkaciuk ONG-ului de la Berlin Institut für Europäische Politik.

Respectiv, vedeti dispoziția de plată conform căreia ONG-ul german îi transferă la 12 iunie 2017 lui Tkaciuk suma de 2000 de euro.

Suma încasată de Mark Tkaciuk de la Institut für Europäische Politik pare a fi pentru efectuarea unui studiu, întitulat „Consolidarea coeziunii sociale și a unei identități comune în Republica Moldova”, executat în decembrie 2017 de ONG-ul de la Berlin împreună cu ONG-urile de la Chișinău Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) și Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE) (studiul). Cel puțin asta înțelegem din scrisoarea adresată de către reprezentanta ONG-ului german, Viktoria Palm, lui Vladislav Kulminski, director executiv al IPIS. Prin scrisoarea adresată în copie și lui Andrei Popov, președinte al IPIS, lui Adrian Popescu, expert IPIS, dar și lui (ATENȚIE!) Mark Tkaciuk, Institut für Europäische Politik Solicită adresaților prezentarea actelor pentru rapoartele financiare.

Totuși, deși inclus în lista celor remunerați financiar, Tkaciuk nu apare printre autorii studiului.

Ceea ce ne face să credem că această colaborare s-a dorit să rămână în taină. În schimb, imediat după prezentarea studiului, Mark Tkaciuk anunță propriul proiect, „Limba comună”, care are exact aceeași temă cu studiul ONG-iștilor moldo-germani, coeziunea socială și construirea „națiunii civice moldovenești”. Acum, marea taină fiind spartă, putem vedea în toată splendoarea proiectul propagandistic diversionist al agentului Kremlinului, șovinul Mark Tkaciuk, implementat în Republica Moldova pe banii ONG-ului german Institut für Europäische Politik!

Nu sunt mai putin interesant de analizat și celelalte nume care se regăsesc alături de Mark Tkaciuk în lista de bursieri ai ONG-ului german, majoritatea din ei având mai multe tangențe cu politica decât cu societatea civilă. Vladislav Kulminski, este originar din stânga Nistrului, orașul Râbnița și este cunoscut drept un apropiat al lui Mark Tkaciuk. Având și el viziuni șovine și românofobe și vorbind o „limbă comună” nativă cu Tkaciuk, cea rusă, după ce a învățat româna Kulminski a devenit proiectul românofon al lui Mark Tkaciuk, care asigură transmiterea tezelor ideologului rusofon către populația majoritară a Republicii Moldova, vorbitoare de limbă română. Kulminski a figurat în investigații jurnalistice în calitate de beneficiar al banilor miliardarului George Soros, redirecționați în Moldova prin intermediul aceluiași ONG german, Institut für Europäische Politik

Adrian Popescu, expert IPIS, este un apropiat al fostului premier Vlad Filat, membru al staffului Partidului Liberal-Democrat din Moldova, responsabill de propagandă. În prezent acesta s-a transferat în stafful Maiei Sandu, respectiv al Partidului Acțiune și Solidaritate.

Vadim Pistrinciuc, vicepreședinte PLDM, care a deținut și funcția de președinte interimar al partidului după arestarea lui Vlad Filat. La moment consilier PAS.

Andrei Popov, președinte IPIS și fost vicepreședinte APE, este fost membru al Partidului Democrat al Moldovei, delegat în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană în funcția de viceminsitru al afacerilor externe și integrării europene în guvernul de la Chișinău, din august 2013 ambasador al Republicii Moldova în Austria și Slovacia. Andrei Popov, și el cunoscut pentru viziunile sale românofobe, este fiul fostului diplomat sovietic aflat în legătură cu KGB Mihai Popov, fost consilier al ambasadei URSS, iar după 1991 a Federației Ruse la București.  Mihai Popov este în prezent director administrativ al LUKOIL România, în care s-au regăsit mai mulți exponenți ai serviciilor speciale sovietice/rusești.

Lanțul de implicări politice ale societății civile nu se termină aici. La 3 februarie 2017 Andrei Popov își anunța demisia din funcția de vicepreședinte al Asociației pentru Politică Externă (APE), un alt ONG de la Chișinău, în legătură cu implicarea plenară în calitate de președinte al IPIS.

În răspuns, președintele APE Victor Chirilă, care a deținut din 2012 funcția de consilier pentru politică externă a premierului Vlad Filat, anunță că APE are un nou membru, Mihai Popșoi, nimeni altul decât vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate.

Astfel, Germania finanțează la Chișinău o ramificație întreagă de ideologi, propagandiști și activiști civici, a se citi politicieni, din diverse partide. Dincolo de toată diversitatea bursierilor, liantul pare a fi unul singur, românofobia. Coincidență sau nu, marele beneficiar ale acestor intervenții financiare germane este Rusia. O nouă înțelegere, un nou pact de neagresiune ruso-german?! Oare câte vor mai fi de denunțat?

 

@Veaceslav Balacci & MS