MANUAL PENTRU RAIDERI - "Cum să falimentezi o bancă" Autori: Platon, Karamalak și Banderos

12 februarie 2019

MANUAL PENTRU RAIDERI -

Am oținut acces la acest adevărat Manual pentru raideri” prin aceiași cheiță, iPhone-ul lui Veaceslav Platon, pe care vi l-am prezentat în investigația precedentă. Din acel telefon am reușit să extragem, alături de alți gigabyți de probatoriu care rescrie istoria vieții publice, inclusiv politice, din Moldova și această dezvăluire, despre cum se  preia și se falimentează o bancă.

Schema reprezintă o continuare a Laundromatului Rusesc, care după ce a fost deconspirată în 2014 de jurnaliștii OCCRP a îmbrăcat forma unei noi Spălătorii, numită în presa de la Moscova „Spălătoria Germano-moldovenească”, sau «МяCо» (în rusă „Carnea”, abreviatură care vine de la numele finansitului tenebru Ivan Myazin ,”Mya&Co” ) și a continuat să funcționeze perfect și după 2014.

Probele din iPhone-ul lui Veaceslav Platon demonstrează implicarea acestuia începând cu noiembrie 2014, în calitate de organizator al Spălătoriei Germano-moldovenești, o continuare a Laundromatului Rusesc și a Miliardomatului din Banca de Economii de la Chișinău. Totodată, acestea dezvăluie, prin speța Spălătoriei aplicate în bănci rusești, schema prin care Veaceslav Platon și partenerii săi de la Moscova au atacat în perioada 2010-2016 sistemul bancar al Republicii Moldova.

Protagoniștii investigației:

DOSARE:

 

Veaceslav PLATON

 

  1. Arhitectul Laundromatului Rusesc” (https://en.wikipedia.org/wiki/Veaceslav_Platon), Spălătoria de bani demascată în anul 2014 de jurnaliștii OCCRP, în care Platon a spălat de la Moscova în Occident prin Moldindconbank și băncile din Letonia zeci de miliarde de dolari, pentru finanțarea diverselor operațiuni ale serviciilor de spionaj rusești;
  2. Fost colaborator netitular al SIS, structură aflată în subrodinea serviciilor speciale rusești până la reformarea acesteia în 2001;
  3. Autorul mai multor atacuri diversioniste la securitatea economică a Ucrainei și Republicii Moldova (https://zeppelin.md/rom/investigatii/slava-v-ukrayini);
  4. Persoană cu relații strânse cu oameni din serviciile speciale și lumea interlopă din Rusia, printre care au fost deja identificați:  Aleskei Sobolev, “Volodea”, Grigori Karamalak alias “Grișa Bulgaru”

 

Grigori KARAMALAK, cunoscut și ca “Grișa BULGARU”

 

Autoritate criminală de rang înalt în ierarhia Mafiei Rusești. Originar din Republica Moldova, unde în anii 1990-2000 a înființat și condus o grupare criminală. Este căutat de Interpol, pentru comiterea unei serii de crime: șantaj, tentativă de omor, instigare la omor, jaf, estorcare de bani şi acţiuni banditeşti. Se ascunde de Interpol la Moscova, sub protecția Kremlinului și a serviciilor speciale rusești.

 

Oleg VLASOV

 

Bancher “negru”, proprietar al băncii rusești Baltika, partener al lui Veaceslav Platon în Laundromatul Rusesc. Banca lui Vlasov a spălat din Rusia prin Moldindconbank-ul lui Platon de la Chișinău 2 miliarde de dolari. A fost implicat în spălarea banilor Căilor Ferate Rusești și falimentarea băncii rusești Enisei, dar și a unui fond de pensii din Federația Rusă.

 

Alexei ILYUSHENKO

 

Prim adjunct al șefului Departamentului Relații Patrimoniale și Funciare al executivului orașului Moscova, fost procuror general al Federației Ruse în perioada 1994-1995. La 5 februarie 1996 a fost reținut pentru abuz în serviciu și luare de mită de la Piotr Stoichev, directorul companiei „Balkar-Trading”, pentru favorizarea exportului din Rusia a 25 milioane de tone de petrol. S-a aflat în arest în penitenciarul Lefortovo din Moscova până la 15 februarie 1998.

 

MANUAL PENTRU RAIDERI

La 20 octombrie 2014, la 2 luni de la deconspirarea în presa internațională a Laundromatului Rusesc, Veaceslav Platon, care se afla în acea perioadă la Moscova, începe comunicarea în rețeaua WhatsApp, de pe accountul cu nr. +380 96 654 7321, cu partenerul său, identificat cu nume sugestiv, “Banderos”, cu nr. +79299813780.

 

 

“Banderos” își deconspiră identitatea prin expedierea lui Platon a ID-ului său în rețeaua skype, la 31.08.2015. Este vorba despre bancherul “negru” Oleg Vlasov.

 

 

În chiar primul mesaj, Platon îi expediază lui „Banderos” numărul de contact al lui Grigori Karamalak.

Peste două săptămâni, la 6 noiembrie 2014 Veaceslav Platon începe comunicarea, de pe același account de WhatsApp, cu Victoria, o altă parteneră de a sa, posesoare a accountului cu nr. +79654234234 (vezi imaginea).

 

 

Paralel, Victoria se află în calitate de intermediar într-un permanent contact cu Grigori Karamalak, alias „Grișa Bulgaru”.

 

 

Totul se întâmpla exact în momentul în care Banca de Economii de la Chișinău era devalizată, sute de milioane de dolari din sistemul bancar moldovenesc fiind în noiembrie 2014 scoase din țară și spălate prin banca din Letonia Trasta KommercBanka.

Fiindu-i deconspirat în presă Laundromatul, Veaceslav Platon decide să reinvestească o parte din banii furați din sistemul bancar moldovenesc și cei spălați în Laundromatul Rusesc în perioada 2010-2014 în procurarea unor bănci de la Moscova. Prin băncile rusești procurate, Platon urma să continuie să spele, cu aceiași parteneri ruși, dar printr-o altă schemă, banii din Federația Rusă în Occident.

Astfel, în noiembrie 2014 Platon preia de la Alexei Ilyushenko, printr-o schemă tenebră, OLMA –Bank de la Moscova. Preluarea băncii este operată prin intermediul interpusului lui Veaceslav Platon, autoritatea criminală Grigori Karamalak, alias “Grișa Bulgaru”.  La 21 noiembrie 2014 Ilyushenko încheie cu Karamalak un acord, prin care banca de la Moscova este cedată lui Platon prin interpusul său Karamalak. Banca era înstrăinată printr-un credit fictiv, în sumă de 90 de milioane de ruble rusești, acordat băncii de la Moscova de către compania off-shore din Belize SIDEX TECHNOLOGY LTD, controlată de Platon.

 

 

Creditul fictiv urma să fie acoperit de banca ruseacă prin 3 cambii, în valoare a câte 30 de milioane de ruble rusești, emise pe numele lui Karamalak. După recepționarea creditului fictiv, Ilyushenko se obliga să transmită banca în proprietatea lui Karamalak (Platon), contra sumei de 3 milioane de dolari, sumă echivalentă creditului fictiv primit de bancă.

 

 

Procurarea băncii rusești are loc cu banii scoși de Platon din banca letonă Trasta KommercBanka, exact cea prin care erau spălați banii din Laundromatul Rusesc, dar și banii furați din sistemul bancar moldovenesc.

 

 

Pe parcursul preluării băncii rusești, Platon este asistat de Victoria, care fiind în contact cu Karamalak se ocupă de chestiunile tehnice, în coordonare cu “Igor și Lev” (vezi imagnile б 11.2014, 14.11.2014, Olma), desemnați de Platon în calitate de „juriști de ai săi”. Totodată, Platon este asistat în problemele legate de preluarea băncii și aranjarea schemelor de “Banderos”, care are influență asupra responsabililor din instituțiile de control rusești. Periodic, Platon și “Banderos” (Vlasov) se întâlnesc în diverse restaurante din Moscova, pentru coordonarea acțiunilor și înlăturarea piedicilor apărute în calea schemei. 

 

 

Paralel cu preluarea OLMA-Bank, Veaceslav Platon preia și compania de creditare (în rusă НКО) SA «ИРЦ» și începe negocierile pentru preluarea unei alte bănci rusești, Bank Novyi Vek. Achizițiile sunt operate de Platon din banii spălați în Laundromatul Rusesc și cei scoși din sistemul bancar moldovenesc (vezi imaginile, 07.12.2014, 12.12.2014, Olma).

 

 

 

 

În urma preluării OLMA-Bank și a companiei de creditare, Platon desfășoară, fiind asistat de Victoria și „Banderos”, o amplă schemă de spălare de bani din Rusia în Occident, prin mecanismul cambiilor și obligațiunilor bancare fictive, care fentează măsurile restrictive aplicate de Banca Centrală a Federației Ruse după demascarea Laundromatului Rusesc.

 

 

În discuții, “Banderos” îl asistă pe Platon, își asumă să conecteze la schemă bancherii din diverse bănci rusești, printre care NovikomBank, care aparține corporației de stat Rosteh și Moskovskii Kreditnyi Bank.  Totodată, Veaceslav Plaon îi cere lui Oleg Vlasov să exercite influență asupra responsabililor Băncii Centrale a Federației Ruse, ca banca lui Platon să nu mai fie obligată să furnizeze raportare zilnică, dar și îi asigură protecție spălătoriei lui Platon la nivel înalt (vezi imaginile, 28.02.2015, 10.03.2015, 9.08.2015, Banderos).

 

 

La 29 iunie 2015 Banca Centrală a Federației Ruse sesizează operațiunile dubioase de la OLMA-Bank și impune măsuri restrictive băncii.

 

 

La  6 iulie 2015 și noua schemă a lui Platon este deconspirată, Banca Centrală a Rusiei retrăgând licența Promsberbank  fapt despre care Victoria îl alertează pe Platon (vezi imaginea, Olma).

 

 

Totuși, datorită protecției lui “Banderos”, Spălătoria Rusească a lui Platon continuă să funcționeze, prin OLMA-Bankul preluat prin intermediul lui Karamalak. Într-un final, banca rusească a lui Platon falimentează. Deja după reținerea lui Veaceslav Platon la Kiev de către SBU, la 18 noiembrie 2016 Banca Centrală a Federației Ruse retrage licența OLMA-Bankului lui Platon.

Deponenții băncii falimentate de Platon au fost despăgubiți prin intervenția Agenției de Asigurare a Depozitelor a Federației Ruse, după un mecanism similar celui aplicat miilor de deponenți furați de Platon în Ucraina și Republica Moldova, la Banca de Economii.

Nu vă recomandăm decât să studiați din “Manualul” de mai sus, nu și să repetați isprăvile lui Platon, Karamalak și ale altor alde „Banderos”. După ce Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 la Kiev, peste 2 ani, în iulie 2018 acesta a fost urmat și de Oleg Vlasov, care a fost reținut de SKR la Moscova. Și probabil încă mai urmează, pentru că investigațiile Spălătoriei Germano-moldovenești abia încep în SUA și Germania.

Va urma.

 

 

@Veaceslav BALACCI, Crina BALEA, CC.