"Mămăligă și vin” pentru Clara Zetkin sau urmele Laundromatului Rusesc lăsate în staff-ul Maiei Sandu

23 ianuarie 2019

Acum o lună am fost contactați de un domn care s-a prezentat „apropiat al lui Veaceslav Platon”, care i-a fost  alături la Kiev în seara zilei de 25 iulie 2016, puțin înaintea reținerii de către Serviciul de Securitate al Ucrainei SBU. Discuțiile cu acesta, pe care le-am gestionat cu maximă prudență, dorind să evităm o posibilă provocare din partea lui Platon și a serviciilor rusești, au evoluat într-o investigație de amploare, care a culminat cu descifrarea unor probe de natură să “arunce în aer clasa politică de la Chișinău”, expresie devenită notorie în Moldova.

În urma unor lungi discuții cu menționatul domn, în posesia noastră au ajuns 10 telefoane mobile.

 

 

Sunt telefoanele folosite de Veaceslav Platon, pe care acesta cu câteva minute înainte de reținere i le-a încredințat unei persoane apropiate, pentru păstrare. Nu înainte de a șterge tot din memoria acestora.

Din păcate pentru el, noi cunoaștem cum să extragem informația dintr-un telefon, chiar și după ștergerea acesteia, nu însă și domnul, care credea că e vorba doar de niște telefoane curățate de informație.

Respectiv, după o muncă asiduă depusă împreună cu prietenii noștri talentați în ale IT-ului, am reușit să extragem din unul din telefoane, un iPhone, conversațiile purtate în rețeaua WhatsApp de Veaceslav PLATON. Acel iPhone este cheița care ne-a deschis ușa de acces în cea mai tăinuită zonă a tehnologiilor politice contemporane, în care procesele sunt administrate din umbră de miliardari și milionari, printr-o întreagă industrie de propagandă și PR. Iar cetățenii nu au în acest spectacol decât un rol de spectator și mașină de vot, previzibilă pentru tehnologii din umbră. Conversațiile din acel iPhone varsă lumină asupra celor mai întunecate unghere ale culiselor vieții publice din ultimii ani, inclusiv politice, din Republica Moldova.  

După ce am analizat împreună cu partenerii noștri din Ucraina și SUA conținutul conversațiilor, ne-am dat seama că acestea sunt de maxim interes, nu doar pentru servicii, dar și public. Și nu doar pentru Chișinău, dar și Kiev, Washington și Bruxelles. Acest fapt ne-a determinat să facem publice o parte din ele, în măsura în care publicarea nu prejudiciază continuarea investigației noastre, pe câteva segmente foarte importante. Probatoriul integral pe care am reușit să îl procesăm și administrăm în cadrul investigației rămâne în posesia noastră. Ne arătăm dispuși să îl prezentăm în eventualitatea unui interes din partea autorităților și instituțiilor din Republica Moldova sau de peste hotare.

Pentru ca informația să fie percepută mai lesne de publicul larg, începem prezentarea acestui prim raport public pe marginea investigației prin prezentarea dosarelor protagoniștilor conversațiilor procesate:

 

Veaceslav PLATON 

a. „Arhitectul Laundromatului Rusesc” (https://en.wikipedia.org/wiki/Veaceslav_Platon), Spălătoria de bani demascată în anul 2014 de jurnaliștii OCCRP, în care Platon a spălat de la Moscova în Occident prin Moldindconbank și băncile din Letonia zeci de miliarde de dolari, pentru finanțarea diverselor operațiuni ale serviciilor de spionaj rusești;

b. Fost colaborator netitular al SIS, structură aflată în subrodinea serviciilor speciale rusești până la reformarea acesteia în 2001;

c. Autorul mai multor atacuri diversioniste la securitatea economică a Ucrainei și Republicii Moldova (https://zeppelin.md/rom/investigatii/slava-v-ukrayini);

d. Persoană cu relații strânse cu oameni din serviciile speciale și lumea interlopă din Rusia, printre care au fost deja identificați:  Aleskei Sobolev, “Volodea”, Grigori Karamalak alias “Grișa Bulgaru”.

 

Dmitri ZAIKIN

 

Cunoscut și ca David ZAIKIN,

(https://www.propublica.org/article/the-international-man-of-mystery-linked-to-flynns-lobbying-deal), lobbyst tenebru, care nu își declară acvitatea în conformitate cu legislația SUA și a țărilor sale de reședință. Născut în anul 1967 în URSS (orașul Charkiv, RSS Ucraineană), a emigrat împreună cu familia sa în anul 1990 din URSS în Canada. Este deținător de pașaport canadian, cu relații și influiență în cercurile de afaceriști, oligarhi și politicieni din Federația Rusă, fixat în calitate de partener al lobbystului Michael Flynn în Scandalul legat de implicarea serviciilor rusești în alegerile prezidențiale din SUA din 2016, care zguduie până în prezent Washingtonul. Zaikin s-a făcut remarcat prin activitatea de lobby agresiv în Europa de Est, consultând partidele pro-ruse din Albania și Macedonia, prestând servicii și politicianului cu viziuni pro-ruse din Ungaria, Viktor Orban. Presa americană îl califică drept persoană aflată în legături strânse cu serviciile speciale rusești.

 

Aleksandr (Alexander) HEIFITZ

 

Rezident al SUA originar din URSS. Vorbește limbile rusă, engleză și spaniolă. Vizitează des Federația Rusă și Ucraina. Profesează stomatologia în orașul New York, proprietar al agenției de modele „Al Models” (http://almodels.com/ru/why-us/), care recrutează tinere modele din Rusia și Ucraina și le asigură imigrarea în SUA. Beneficiar al Lundromatului Rusesc în calitate de proprietar al off-shore-ului înregistrat în Cipru AZYOL DEVELOPMENT LTD  (https://www.occrp.org/en/thebankingwars/dirty-money-laundered-to-reinvest-in-moldovan-banks/). Off-shore-ul lui Heifitz a procurat în decembrie 2015 cu banii spălați de la Moscova în Laundromatul Rusesc 4% din acțiunile Moldova Agroindbank. Pachetul său a fost blocat în martie 2016 de BNM, acțiunile sale fiind recunoscute drept concertate cu ale lui Veaceslav Platon (https://www.mold-street.com/?go=news&n=4556). 

 

Victor ȚOPA

Milionar, afacerist și mogul de presă moldovean, proprietar al trustului de presă Jurnal. În 1990-1992 - pilot instructor la Școala Superioară de Aviație Militară din Volgograd, Federația Rusă. Între 1992 și 2001 a deținut diferite funcții în cadrul aviației civile a Republicii Moldova. În 2001 a fost numit ministru al transporturilor în guvernul comunist de la Chișinău condus de Vasile Tarlev. Condamnat penal pentru privatizarea frauduloasă a companiei de stat Air Moldova și pentru escrocherii financiare, în prezent se ascunde de justiția moldovenească în Germania (https://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_%C8%9Aopa).

 

Andrei NĂSTASE

Finul de cununie al lui Victor Țopa.

 

John MOREIRA

Consultant politic internațional (https://twitter.com/jpmstrategies), imlplicat în scandalul “Michael Flynn – Ekim Alptekin”, lobbând alături de Dmitri “David” Zaikin interesele guvernului Turciei în SUA.

 

Morris L. REID

Consultant cu experiență de 15 ani de lucru cu clienți publici și privați în cadrul companiei private de consultanță specializate în afaceri publice și strategii media Mercury LLC (http://www.mercuryllc.com/experts/morris-l-reid/).

 

Luke COFFEY

Membru al ONG-ului Heritage Foundation (https://www.heritage.org/staff/luke-coffey).

 

Ariel COHEN

Analist politic, specializat în probleme de securitate energetică (https://en.wikipedia.org/wiki/Ariel_Cohen)

 

Noel BOXER

Consultant politic specializat în campanii electorale, angajat și plătit de Veaceslav Platon în calitate de consilier al concurentului Maia Sandu la alegerile prezidențiale din 2016.

 

Maia SANDU

Politician cu viziuni declarate “pro-Occidentale”, căreia la alegerile prezidențiale din 2016 i s-a creat în mass-media o imagine de politician care ar fi susținut de Occident.

 

Natalia MORARI

Propagandist originar din Republica Moldova, care și-a făcut studiile și și-a început cariera la Moscova, revenind în țară în anul 2008, după o enigmatică „expulzare” din partea serviciilor speciale rusești. „Expulzarea”  a coincis cu pregătirea dezordinilor în masă de la Chișinău din 7 aprilie 2009, evenimente cunoscute ca „Revoluția Twitter”. Morari a fost unul din principalii organizatori și protagoniști ai acelor evenimente, rol confirmat în destăinuirile propagandistului apropiat de serviciile speciale rusești Eduard Baghirov. După 2009 devine angajată și apropiată a deputatului partidului de guvernământ și respectiv fiului fostului peședinte al Republicii Moldova Kiril Lucinschi, implicat în devalizarea sistemului bancar moldovenesc. Kiril Lucinschi este apropiat al lui Veaceslav Platon, cei doi fiind într-o bună comunicare, fapt care urmează să fie probat și mai jos. Kiril Lucinschi este proprietarul postului TV de la Chișinău TV7, afacere media lansată când tatăl său deținea funcția de președinte al Republicii Moldova, pe care a cedat-o sub administrarea Nataliei Morari. În urma unui rebranding, postul TV activează cu denumirea de TV8, în același sediu și este finanțat din fonduri europene.

 

Mihail GOFMAN

Fost șef adjunct al Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA) de la Chișinău (anterior CCCEC), autorul mai multor dezvăluiri în presă despre devalizarea sistemului bancar moldovenesc și Laundromatul Rusesc din perioada 2010-2014 (https://zeppelin.md/rom/investigatii/interviu-cu-mihail-gofman).

///////////////////////////////////////////////////////////////

 

Veaceslav Platon comunică intens cu Dmitri „David” ZAIKIN, cu care este pus în contact de către curatorii săi din serviciile speciale de la Moscova încă în anul 2013. Se întâmpla când în Moldinconbankul lui Platon era în plină desfășurare Laundromatul Rusesc, Banca de Economii era în plin proces de devalizare, iar Moldova era zguduită de conflictele din interiorul Alianței pentru Integrare Europeană. Conflictele se întâmplau în plin proces de negociere a acordului de asociere a Republicii Moldova cu UE, care deranjau profund Kremlinul și serviciile rusești. La 2 luni de la cazul „Pădurea Domnească” și la o lună de la ruperea AIE, la 18 martie 2013 Dmitri Zaikin vine pentru prima dată la Chișinău, unde se află până la 21 martie 2013 .

 

În 2016 Veaceslav Platon începe corespondența cu Dmitri Zaikin în rețeaua WatsApp, de pe accountul care poartă pseudonimul „Alex”, identificat cu numărul: +380673224127. Ne-a ajutat să-l identificăm chiar el, care se autodeconspiră într-un mesaj expediat la data de 24 iunie 2016 către Sara SHOR.

 

 

Dmitri „David” ZAIKIN apare în discuții cu Platon de pe două conturi de WhatsApp, de pe un număr american, identificat cu pseudonimul “dd”,  +13472166718 și un alt număr de Marea Britanie, identificat cu pseudonimul “D”, ‪+447826231534. Și în cazul lui Zaikin ne-a ajutat să-l identificăm chiar el, deconspirându-se prin copia pașaportului canadian, pe care i-a trimis-o lui Platon (vezi imaginea de mai sus) și multe alte imagini personale, în format foto și video.

 

 

Paralel, Veaceslav Platon comunică de pe același cont de WatsApp cu Victor ȚOPA, care este cel mai sincer din toți și se identifică fără pseudonim, în grafie chirilică, „Виктор Цопа”, cu numărul +491726893515.

 

 

Comunicarea intensă dintre Platon, Zaikin și Țopa începe la 13 iunie 2016, când Platon află de la sursele sale despre dosarul penal intentat pe numele său de procurorii moldoveni. Comunicarea dintre cei trei se termină subit în seara zilei de 25 iulie 2016, când Platon a fost reținut la Kiev de Serviciul de Securitate al Ucrainei SBU, după ce a fost anuțat în căutare internațională.

Dmitri „David” Zaikin este un personaj controversat, devenit cunoscut publicului de peste Ocean prin legăturile strânse cu oligarhii apropiați de Kremlin și serviciile speciale rusești, printre care Alisher Usmanov. Zaikin este cunosut și în calitate de partener al lui Michael Flynn (în imagine, alături de Vladimir Putin), învinuit de favorizarea implicării serviciilor rusești în alegerile prezidențiale din SUA.  Zaikin a promovat politicieni pro-ruși și partide politice pro-ruse în mai multe state europene, printre care Albania, Macedonia, Ungaria și după cum urmează să vedem, Republica Moldova și Ucraina.

 

 

Discuțiile dintre Platon și Zaikin, lobbistul tenebru pus la dispoziție de curatorii comuni al celor doi de la Moscova, au avut un caracter nu doar comercial, de client – prestator de servicii, dar și amical. Zaikin îi presta lui Platon servicii de lobby si PR, în schimbul unor sume impunătoare de bani, care au însumat peste jumătate de milion de dolari americani. Scopul final al tranzacției - protejarea personală și a afacerilor lui Platon de amenințările dosarelor penale intentate de procurorii de la Chișinău.

Metoda de lucru convenită de Veaceslav Platon cu Dmitri „David” Zaikin pentru atingerea scopului comun este exercitarea presiunii asupra guvernării de la Chișinău, printr-un lobby agresiv în mass-media de la Chișinău și cea internațională, pentru ca aceasta, în persoana coordonatorului alianței de guvernare Vlad Plahotniuc, să intervină pentru a stopa urmărirea penală a lui Platon. Această concluzie este formulată de nimeni altul decât Victor Țopa, încă la 11 iulie 2016

 

 

Astfel, Platon și Zaikin au pus pe roate un întreg mecanism de denigrare a imaginii Republicii Moldova pe plan extern, dar și atacuri media la imaginea coordonatorului guvernării moldovenești Vlad Plahotniuc, considerat de Platon sursă a problemelor sale cu justiția, dar totodată și persoană indicată pentru rezolvarea acestor proleme.

După aprobarea unei strategii și a unui plan comun de acțiuni, mecanismul este pus pe roate, prin publicarea unor articole/interviuri denigratoare publicate la comandă și cu finanțare în presa internațională, cum ar fi portalurile web thehill.com, prnewswire.com, washingtontimes.com, dailysignal.com, etc, care ullterior erau preluate și tirajate, la fel sponsorizate, de o bună parte din presa de la Chișinău. Veaceslav Platon nu doar a finanțat, dar și a coordonat personal fiecare apariție media, aprobând conținutul materialelor scrise sau video.

Și mai interesant, planul convenit de Platon cu Zaikin prevedea nu doar exercitarea presiunii media, dar și a influenței politice asupra lui Plahotniuc. Pesiunea politică îmbrăca forma promovării și finanțării oponenților politici ai lui Plahotniuc, în calitate de obiect principal fiind aleasă politicianul Maia Sandu. Urmează să vedem cum Veaceslav Platon și Dmitri “David” Zaikin au angajat pentru Maia Sandu și respectiv au achitat serviciile unor consilieri politici dedicați la nivel internațional, pentru a-i crea imaginea falsă de politician susținut de Occident.

Deși obiectul principal al investigației noastre este colaborarea dintre Platon și Zaikin cu incidență asupra Republicii Moldova, câmpul conlucrării dintre cei doi depășește frontierele țării noastre. Platon recomandă serviciile lui Zaikin unui apropiat al său din Ucraina, numit în discuție “Aleksandr”, care avea probleme cu justiția ucraineană, similare cu cele ale lui Platon în Republica Moldova. Zaikin urma să îl ajute pe clientul său ucrainean printr-un procedeu tehnic similar, atacuri asupra Ucrainei, împotriva guvernării de la Kiev.

Astfel, în iunie 2016 Zaikin îi expediază lui Platon spre aprobare un plan de acțiuni, redactat de Zaikin în limba rusă, și un buget total de 490.000 USD, care urma să fie achitat in 3 tranșe:

  • 19 iunie200.000 $,
  • 19 iulie – 195.000 $,
  • 19 august - 95.000$.

 

 

Este deosebit de curios că planul de finanțare despre care este vorba în corespondența dintre Platon și Zaikin este identic celui aflat în posesia lui Mihail Gofman, pe care acesta ni l-a transmis în timpul interviului din Atena, făcut public recent, Gofman declarând că acest plan ar fi și în posesia serviciilor americane. (https://zeppelin.md/rom/investigatii/carnetelul-lui-platon-interviu-cu-mihail-gofman).

 

 

Sursele de finanțare ale acțiunilor aprobate de Zaikin și Platon trebuiau sa fie camuflate prin companii interpuse, în care să nu figureze numele lui Platon. Aceasta era o condiție a lui Zaikin (vezi mai jos). În calitate de intermediar pentru transferul banilor este convenit Alexander Heifitz, stomatologul din New York figurant al Laundromatului Rusesc, fost acționar la Moldova Agroindbank. (vezi mai sus dosarul)

 

 

Platon i-a propus lui Zaikin sa-i facă transferurile din Rusia și Țările Baltice, la care Zaikin refuză categoric bani din Rusia. Intr-un final, Zaikin îi trimite lui Platon o notă de plată, cu indicarea destinației Servicii de consultanță în Media. Cei doi convin ca transferul să pornească din banii spălați printr-o bancă elvețiana, dar apare o problemă, banca refuză să tranfere banii unei persoane fizice. Repectiv, Platon îl întreabă pe Zaikin, dacă nu are o companie prin intermediul căreia ar putea fi transferați banii. Într-un final, problema este rezolvată, Zaikin identificând o companie americană

 

 

Astfel, Platon cu Zaikin convin ca activitatea de lobby să fie una tenebră, ilegală, nedeclarată în instituțiile de resort ale SUA și Marii Britanii și respectiv să fie ascunsă originea reală banilor, tranzacții financiare calificabile drept spălare de bani.

Rolul politicianului Maia Sandu este conceput în planul de acțiuni și devizul de cheltuieli apobat de Platon și Zaikin în calitate de instrument de răzbunare împotriva guvernării de la Chișinău pentru dosarele penale în care era vizat Platon și totodată de exercitare a presiunii asupra coordonatorului guvernării Plahotniuc, probabil pentru a influența instituțiile de drept din Republica Moldova de a înceta urmărirea penală împotriva raiderului.

Primul contact între Zaikin și Sandu are loc la 17 iunie 2016, prin e-mail, cei doi convenind să aibă o întâlnire la Chișinău. Întalnirea are loc peste doar câteva zile, la 21 iunie 2016. Zaikin se deplasează la Chișinău pe banii spălați de Platon, alături de angajatul companiei private de consultanță în afaceri publice și strategii media “Mercury LLC” Morris L. Reid.

 

 

Zaikin îi raportează lui Platon despre întâlnirea avută alături de Reid cu Maia Sandu și o califică drept una foarte bună:

 

 

Ulterior acelei întâlniri, Zaikin se află într-un conact permanent cu Maia Sandu. Zaikin îi raportează pe un ton zeflemitor lui Platon că primește de la ea o mulțime de scrisori electronice disperate și că “ea cere ajutor”. Cei doi convin ca ajutorul să-i fie acordat Maiei Sandu din banii spălați de Platon. Iar ulterior, „în cazul în care aceasta va câștiga alegerile din 2016, ea urmând „să compenseze cheluielile și să întoarcă datoriile”. Respectiv, Platon îi pune lui Zaikin sarcina, ca Maia Sandu să fie făcută „unic candidat susținut la alegerile prezidențiale din 2016 de forțele politice de dreapta” din Republica Moldova:

 

   
   

 

 La 13 iulie 2016 Zaikin revine la Chișinău, din nou pe banii lui Platon, împreună cu angajatul companiei private “Mercury LLC” Morris L. Reid, dar și consultantul politic John Moreira (vezi dosarul mai sus). Scopul deplasării, coordonate prealabil cu Platon, este o nouă întâlnire cu Maia Sandu.

 

 

În rezultatul acelei întâlniri, de către Zaikin este redactată o scrisoare, coordonată cu Platon, prin care Maia Sandu cere FMI să nu acorde asistență financiară Republicii Moldova. Diversiunea a fost gândită, planificată și implementată de Zaikin și Platon, Maia Sandu fiind un simplu semnatar, care conștient și-a asumat efectele acelei scrisori:

 

 

 

La cererea lui Zaikin, Platon îi implică în susținerea demersului adresat de Maia Sandu către FMI nu doar pe politicianul Andrei Năstase, dar și pe politicienii pro-ruși de la Chișinău, Igor Dodon și Renato Usatîi:

 

 

Fiind solicitată de zeppelin.md, Maia Sandu ne-a CONFIRMAT prin intermediul paginii de facebook a partidului său contactul avut cu grupul de lobby coordonat și finanțat de Platon, respectiv întâlnirile cu Dmitri “David” Zaikin, Morris L. Reid și John Moreira, însă a ezitat să ne răspundă și la celelalte întrebări din demersul nostru, preferând să ascundă informațiile de interes public și să ne atace grosolan, pentru simplul fapt că ne facem meseria profesionist, desfășurând o investigație incomodă Dumneaei.

Înțelegem reacția disperată a Maiei Sandu și atacurile furibunde ale ei la echipa Zeppelin Investigaions, dar și tăcerea și lipsa reacției din partea celorlalți figuranți ai invesigației pe care i-am solicitat. În ceea ce urmează vom deconspira și vă vom arăta ce anume încearcă să ascundă cu disperare cei vizați.

În coordonare cu Platon și pe banii spălați de acesta, cu acceptul Maiei Sandu, Zaikin îl angajează pe Noel Boxer (vezi mai sus), în calitate de consultant al Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din 2016. Platon finanțează deplasarea și aflarea lui Boxer la Chișinău, dar și plătește onorariul acestuia, 12 mii USD lunar, negociat de Zaikin. Acesa îl recomandă pe Boxer lui Platon ca fiind “o investiție bună, prețul real al său pe piață fiind de 50 mii USD lunar”

 

 

 

 

 

Consultantul Noel Boxer s-a aflat la Chișinău pe întreg parcursul perioadei electorale pentru prezidențiale, din iulie 2016 până după al doilea tur al alegerilor, din noiembrie 2016. Matematic, doar costul onorariului său, fără alte cheltuieli logistice, negociat de Zaikin, a constituit suma de 60 mii USD. De notat, concurentul electoral Maia Sandu nu a declarat sub nicio formă aceste cheltuieli la CEC, conform prevederilor legislației electorale.

 

 

Noel Boxer s-a aflat la Chișinău până în ziua anunțării rezultatelor turului doi al alegerilor prezdiențiale, la care a participat Maia Sandu.

Mai mult, la 15 iulie 2016 Dmitri „David” Zaikin se laudă lui Platon că “misiunea de observatori a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova “va fi condusă de prietenul său, care e vicepreședinte al APCE”. Zaikin i se laudă lui Platon și că “a lobbat prin lordul Astor of Hever discuții în Camera Lorzilor a Marii Britanii, în care acesta îl învinuiește orchestrat pe Plahotniuc, pentru a-l disculpa pe Platon, de furturile din sistemul bancar al Republicii Moldova, fapt despre care îi raportează lui Platon”

 

 

Imediat, Platon îi retrimite informația lui Țopa, pentru a fi tirajată în presa subordonată lui.

 

 

La 17 iulie 2016 Zaikin îi raportează lui Platon că în conformitate cu planul de acțiuni aprobat de cei doi „a pregătit un interviu care urmează să fie acordat de Maia Sandu revistei Forbes

 

 

Din nou, se pare că Maia Sandu nu a avut în cadrul acelui material de presă niciun rol, decât de dare în folosință a numelui său pentru a figura în material, textul fiind nu doar comandat, dar și redactat de Zaikin și coordonat cu Platon.

Dincolo de terenul politic, pe segmentul de PR și mass-media colaborarea dintre Platon și Zaikin dă rezultate și mai fructuoase. La 4 iulie 2016 Platon i-l pune la dispoziție lui Zaikin pe fostul șef adjunct al Serviciului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor al Centrului Național Anticorupție al Republicii Moldova Mihail Gofman, aflat sub influența sa:

 

 

Zaikin organizează vizita lui Gofman în SUA, finanțată de Platon. În cadrul acelei vizite, Zaikin aranjează o conferință de presă cu participarea lui Gofman în sediul ONG-ului Fundația Heritage. Conform planului coordonat de Zaikin, Gofman urmează să îl disculpe pe Platon și să îl acuze pe Vlad Plahotniuc de organizarea fraudelor bancare din Republica Moldova. Conferința a fost moderată de membrul ONG-ului angajat de Zaikin, Luke Coffey.

 

 

În organizarea și mediatizarea evenimentului Veaceslav Platon l-a implicat activ și pe Victor Țopa:

 

 

În baza înțelegerii lui Țopa cu Platon, Jurnal TV, postul de televiziune de la Chișinău al lui Țopa, l-a trimis în SUA pentru a participa la evenimentul organizat de Zaikin pe jurnalistul Dumitru Mișin.

Evenimentul a fost sponsorizat în totalitate de Platon, fiind evaluat de Zaikin la 70 mii USD, nota fiinnd prezentată spre plată lui Platon (vezi PDF).

 

 

Tot Zaikin este cel care elaborează și coordonează cu Platon textul scrisorii adresate de directorul companiei private Frontier Solutions John Sandweg (vezi dosarul) procurorilor moldoveni, în care acesta minte expres că Gofman nu s-ar afla în SUA într-o vizită privată, aranjată de Zaikin și sponsorizată de Platon, ci acesta “ar depune pretinse mărturii în fața instituțiilor de stat americane, în calitate de martor”. Sandweg semnează și cererea către procurorul general al Ucrainei, să amâne extrădarea lui Platon în Republica Moldova, după arestarea acestuia.

 

 

 Dmitri „David” Zaikin aranjează și interviul cu Gofman realizat prin skype de Natalia Morari. Contactul dintre Zaikin și Morari este aranjat de Veaceslav Platon:

 

 

Într-un final, Mihail Gofman începe să iasă de sub controlul lui Platon, acesta comunicându-i la 24 iulie 2016 lui Victor Țopa că Gofman nu a rezistat și a furnizat materiale portalului Agora

 

 

Pe tot parcursul comunicării, Zaikin coordonează cu Platon toate acțiunile sale și îi raportează fiecare pas al  îndeplinirii acestora. Cei doi convin ca textele publicațiilor comandate în presa americană să fie văzute înaintea publicării și aprobate personal de Platon. Acesta vine deseori, în calitate de patron, cu modificări și propuneri pe marginea conținutului materialelor, care sunt acceptate necondiționat de Zaikin. La un moment dat Zaikin i se confesează pe ton lingușitor lui Platon, că raiderul “ar fi un bun Ministru al Propagandei când Maia Sandu va câștiga alegerile”, iar Maia Sandu este numită zeflemior „Clara”, cel mai probabil fiind făcută o paralelă cu bine cunoscutul personaj Clara Zetkin

 

 

 

 

Platon îi pune la dispoziție lui Zaikin și instituții media de la Chișinău, care urmau să preia materialele comandate din presa internațională și să le tirajeze în presa din Republica Moldova. Platon îi comunică lui Zaikin că la planul de acțiuni va participa Jurnal TV, care aparține lui Victor și Virel Țopa și TV7 (actualmente TV8), care “aparține prietenilor săi” și PRO TV:

 

 

 

La 29 iunie 2016 Zaikin îi trimite lui Platon proiectul articolului care urmează să apară la comandă în publicația „The Hill”. După ce materialul este aprobat de Platon, peste câteva zile, la 3 iulie 2016 acesta apare pe pagina web: https://thehill.com/blogs/congress-blog/foreign-policy/286262-moldovas-tywin-lannister.

 

 

Iar peste încă o zi, la 4 iulie 2016 acesta este tirajat deja de presa din Republica Moldova, fapt care îl face pe Zaikin să se laude pe sine:

 

 

La 13 iulie 2016 Zaikin îi raportează lui Platon în privința materialului publicat la comandă de către deja cunoscutul Luke Coffey în publicația „Daily Signal”

 

 

Foarte productivă a fost ziua de 14 iulie 2016, când Zaikin îi raportează lui Platon două publicații apărute la comandă, în “PRNewswire” și “Washington Times”: 

 

 

Iar la 22 iulie 2016 Zaikin îi expediază lui Platon proiectul articolului pe care urmează să îl publice la comandă același Luke Coffey în „The Huffington Post”. După aprobarea lui Platon, materialul apare pe pagina web:

 

 

 

25 iulie 2016 acesta apare deja tradus în limba română în presa moldovenească, pe portalul jurnal.md: http://www.jurnal.md/ro/politic/2016/7/25/huffington-post-introducerea-sanctiunilor-personale-lui-plahotniuc-unica-metoda-de-recuperare-a-miliardului-oficiali-din-sua-si-din-parlamentul-britanic-cu-ochii-pe-oligarh/.

Zaikin îi recomandă lui Platon și serviciile analistului politic Ariel Cohen (vezi mai sus), în calitate de “persoană care ar putea presta servicii plătite de apariții la TV în SUA și Republica Moldova, în care să denigreze imaginea lui Plahotniuc”:

 

 

Zaikin îi comunică lui Platon că are influență asupra lui Ariel Cohen și că acesta chiar „a fost invitat de Donald Trump în stafful său electoral la alegerile din 2016, însă el l-a convins să nu meargă”

 

 

Zaikin coordonează cu Platon nu doar aparițiile lui Cohen la televiziunile americane de mâna a doua, dar și elaborează împreună regia acestor apariții, de exemplu pe ce fundal trebuie să apară analistul și ce trebuie să zică:

 

 

 

La 14 iulie 2016 Zaikin îi sugerează lui Platon că ar trebui organizată o emisiune a Nataliei Morari cu Ariel Cohen. Lui Platon îi place ideea și aranjează emisiunea prin intermediul lui Kiril Lucinschi, pe care îl califică drept “Stăpânul jurnalistei”, la acel moment patron al TV8, implicat și el în frauda bancară, urmărit penal de procurorii moldoveni pentru devalizarea sistemul bancar. La 17 iulie 2016 în planurile lui Zaikin intervin schimbări, el propunând organizarea emisiunii Nataliei Morari nu cu Ariel Cohen, dar cu Luke Coffey, membrul Fundației Heritage care a moderat conferința de presă a lui Mihail Gofman din SUA. Ulterior Zaikin revine la planul inițial. Emisiunea a fost confirmată de Natalia Morari:

 

 

 

La 16 iulie 2016 Dmitri „David” Zaikin, împreună cu angajatul companiei private “Mercury LLC” Morris L. Reid, se întâlnește cu Veaceslav Platon, pentru raportare și coordonarea viitoarelor acțiuni. Întâlnirea are loc în hotelul Metropol din Munich, unde Zaikin și Reid se deplasează direct din Chișinău, după întâlnirea cu Maia Sandu:

 

 

La 20 iulie 2016, după ce Platon a fost anunțat în căutare internațională de procurorii moldoveni, Zaikin a coordonat cu avocatul său din SUA o adresare pregătită de avocații lui Platon către Interpol, destinația căreia era să îl salveze pe Platon de reținere și arest:

 

 

La 21 iulie 2016 Zaikin îi comunică lui Platon că Morris L. Reid a convenit cu Victor Țopa o întâlnire cu acesta și finul său de cununie, politicianul Andrei Năstase, la care va participa și el. Pregătindu-l pe Zaikin de întâlnire, Platon îi recomandă pe Țopa și Năstase ca fiind “plini de ură față de Plahotniuc, doar că în utimul timp Andrei a început să se teamă, în timpul unui protest din fața sediului lui Plahotniuc din Chișinău lui Năstase nu i-a ajuns curaj să permită oamenilor să devasteze clădirea”. Paralel, Victor Țopa confirmă întâlnirea în discuțiile cu Platon:

 

 

 

 

Întâlnirea a avut loc în orașul Frankfurt din Germania, la 24 iulie 2016. Imediat după întâlnire Zaikin îi scrie lui Platon că întâlnirea a fost foarte bună și că „lui Victor îi străluceau ochii de bucurie, iar acum proabil a cumpărat cea mai scumpă sticlă de vin și o bea cu Andrei”:

 

 

 

La 23 iulie 2016, după ce s-a ascuns câteva zile în zona transnistreană, Veaceslav Platon se deplasează la Kiev:

 

 

La 25 iulie 2016, cu doar câteva ore înainte de reținerea lui Platon la Kiev, Zaikin se arată indignat că Natalia Morari a renunțat la organizarea emisiunii cu Ariel Cohen, expediindu-i lui Platon textul mesajului primit de la jurnalistă, prin care aceasta propune amânarea emisiunii pentru săptămâna următoare, “în legătură cu perchezițiile care au loc la Chișinău în dosarul Platon”.

Acele ultime mesaje au rămas necitite de Platon, căruia Serviciul de Securitate al Ucrainei i-a pus cătușele pe mâini, ulterior acesta fiind arestat și extrădat la Chișinău.

Au rămas însă la libertate banii furați și spălați de el, dar și planul de acțiuni aprobat de el cu Dmitri „David” Zaikin. În scurt timp, originarului din RSS Ucraina Zaikin urma să i se alăture și originara din RSS Ucraina Ludmila Kozlowska, președintele fundației înregistrate în Polonia Open Dialog. Sarcina Kozlowskăi era să dubleze în UE eforturile depuse de Zaikin peste Ocean, ambii fiind plătiți cu practic aceiași sumă, din aceiași sursă, Laundromatul Rusesc și Miliardomatul de la Chișinău.

Iar în câteva luni, în noiemrie 2016 moldovenii erau chemați la urne, pentru a-și alege președintele. Moldovenii aveau de ales între politicianul pro-rus Igor Dodon, beneficiar al banilor spălați din Federația Rusă, de exponenți ai serviciilor speciale rusești și politicianul Maia Sandu, cu viziuni declarate „pro-Occidentale”, însă beneficiar al banilor spălați din aceiași sursă cu a lui Igor Dodon, la fel de exponenți ai serviciilor speciale rusești. Abia acum, peste 2 ani, datorită iPhone-ului lui Veaceslav Platon, înțelegem tot farmecul acelei alegeri, pe care am avut-o de făcut în 2016. Marioneta rusească A, sau marioneta rusească B? Asta da alegere!    

Va urma...

 

 

 

@Veaceslav BALACCI, CC, OR, SL, AB, IS.