INOX. Anatomia unui atac raider.

29 mai 2019

INOX. Anatomia unui atac raider.

De la pizza la INOX. De la prietenie la cuțite în spate. Anatomia unui atac raider, radiografiată într-un interviu acordat în exclusivitate portalului nostru de către omul de afaceri V. Vărzari.

Balacci: Dle Varzari, numele dumneavoastră și a firmei, a întreprinderii dumneavoastră a ajuns în centrul unui scandal din spațiul public, care deja de câteva săptămâni bulversează opinia publică. Avem foarte multe informații, informații contradictorii... Procurorii, ca de obicei, nu sunt prea vorbăreți. Iată de ce am decis să ne clarificăm în cele întâmplate și, respectiv, să ajutăm și oamenii, cetățenii să înțeleagă ce se întâmplă. Unele voci spun că dumneavoastră și compania dumneavoastră ați fost supus unui pretins atac raider din partea unui alt om de afaceri cunoscut în R. Moldova, A. Tranga. Altele spun invers. Dumneavoastră ați fost parte a unui joc de a prelua afacerea dlui Tranga.

Varzari: După ce am finisat cu brio colegiul am creat o oloiniță. De la tatăl meu mi-a rămas o mică moară. Eu, fiind cel mai mare din casă, am decis să dezvolt afacerea dată, să o dezvolt cu puterile pe care le aveam la moment. Am copiat... am creat o oloiniță care funcționează și azi, și nu doar una, am făcut trei, care au deja peste 21 de ani și tot lucrează în Edineț, Criuleni, Stăuceni. Mai apoi, lucrând în domeniul dat...

 

Balacci: De la acea oloiniță ați devenit principalul furnizor de materiale de inox pentru industria vinicolă.

Varzari: Acumulând finanțe, am început să ne gândim cum să dezvoltăm afacerea anume pe domeniul procesării, a utilajului de procesare. În 2010, începând de la cinci persoane, cu un capital foarte mic, practic zero, pentru condițiile care sunt la ziua de azi, am dezvoltat o afacere de familie, unde au fost implicați soția, frații, persoane apropiate. În scurt timp, având abilități de inginer, am crescut pas cu pas și, practic, în anii 2000, 3-4 ani de activitate ne-au ridicat la un nivel interesant. În 2014 am început să cumpărăm utilaj modern, am accesat un robot, un aparat care face vase semi-automat, spiralate, ca mai apoi achiziția dată să ne aducă foarte mari probleme. Ce ține de partea de business, suntem o companie dezvoltată, foarte mare, cu mai multe sedii. Avem fabrică în Rusia, în Moldova, în septembrie probabil va fi deschisă oficial o fabrică mare, de talie internațională. În Germania avem reprezentanțe unde se vând produsele noastre, prin reprezentanța noastră la care suntem coproprietari. Ne-am dezvoltat vertiginos. Plătind impozite, salarii mari, ne dezvoltăm.

 

Balacci: Câți angajați aveți?

Varzari: Avem sub 200 de angajați. La sezon, tot timpul angajații... Sezonul se începe din primăvară până în toamnă, practic... Aici avem necesitate acum de investiții. Fac investiții toți vinificatorii, procesatorii de lapte, sucuri. Facem un complex larg de utilaje. Nu suntem axați doar pe partea vinicolă. Avem contracte cu foarte multe companii europene, nu vreau să le dau numele. În fine, astăzi nu este vorba despre afacerea mea...

 

Balacci: Ba da, inclusiv și asta, pentru că e o afacere dezvoltată... Din ceea ce spuneți dumneavoastră, înțeleg că urmează să ajungem la subiect. Probabil asta și i-a făcut pe raideri să...

Varzari: A fost o afacere emergentă și este de dezvoltat. Piața e enormă în inox și specialiști sunt foarte puțini. O viață a trebuit ca să înțeleg anume ce fac și cum fac. Vizualizând toate site-urile și televiziunile care vehiculează...

 

Balacci: De asta și spuneam... E un scandal controversat.

Varzari: Sunt niște chestiuni pe care vreau să le spun astăzi și să le luați în considerare ca să le puteți dezvolta. Sunt foarte multe acte. Am foarte multe documente. Perioada aceasta de trei ani de zile vreau să o povestesc în scurt timp.

 

Balacci: Dl Tranga, și el este o persoană care a dezvoltat un business cunoscut. Când l-ați cunoscut? În ce relații sunteți sau ați fost cu dumnealui?

Varzari: Am făcut cunoștință la un eveniment important pentru R. Moldova... La o vinărie s-a deschis o pistă de avion. Nu în toată ziua se deschid la vinării piste de avion. Având un parteneriat cu vinăria dată, le-am făcut ceva utilaj, am fost invitat, a fost o deschidere oficială.

 

Balacci: Când s-a întâmplat asta?

Varzari: În 2016 în luna aprilie. La întâlnirea dată au fost mulți din domeniul aviației. Când am ajuns evenimentul deja se derula, lumea stătea la masă, etc. M-a întâlnit proprietarul vinăriei, dl Alexandru și m-a condus la o masă unde stătea dl A. Tranga. Ne-a făcut cunoștință. Mai apoi, după discuții... La acea masă erau mai multe persoane din domeniul aviatic, dl Zincenko, dl Tudor, care are avioane personale, care face școlarizare, era soția lui Tranga, era dl Mocanu, pentru care am ceva separat...

 

Balacci: Dumnealui spunea că nu-l cunoaște și nu s-au întâlnit...

Varzari: Am văzut reportajul dat. El se știe cu dl Tranga și mai mult ca atât, au stat la o masă. Ceva separat am pentru dl Mocanu pentru că el acolo vorbește foarte urât și a spus că până la urmă el iese din mediul..., din viața publică dacă noi putem să-i demonstrăm. - Dle Mocanu, deja e demonstrat și sunteți o persoană foarte controversată și până la urmă mincinoasă. Se face lucrul stăpânului și probabil are datorii față de persoana dată.

 

Balacci: Ne-ați stârnit curiozitatea...

Varzari: Am poze în telefon de când am ajuns la eveniment. La lansarea pistei... Aici sunt frații de la etc. Igor și Sașa Lukianov. Am poze și de la eveniment... Rar fac poze, dar era un eveniment important și am făcut niște poze. Avionul lui Mocanu era mai într-o parte. Avionul lui Zincenko și al lui Tranga aici. Avionul băieților de la Star Net... Ca mai apoi să-l vedeți în aceeași zi și pe dl Mocanu... Iată-l în față, unde stă... La același eveniment unde el a defilat, a arătat că poate să zboare, că e mare pilot. Cu avionul lui propriu... Eu înțeleg că cere câte un dolar pentru abonament pe You Tube să i se plătească, dar avioane proprii nu se iau de pe un dolar, de pe un euro pe care îi primește și amăgește lumea probabil.

 

Balacci: Tranga este pasionat nu doar de plăcinte, dar și de avioane.

Varzari: Foarte tare. Are avionul lui propriu, procurat în 2016. Mai mult, am fost și l-am văzut, l-am primit la fabrică. A fost pentru mine o invitație în Austria. Situația cu dl Mocanu vreau să o duc până la capăt ca să înțelegeți. El nu a fost doar și a stat la o masă, a servit un pahar de vin și s-au sărutat toți aviatorii...

 

Balacci: Și dumneavoastră erați la aceeași masă.

Varzari: Da. Eram la aceeași masă. Eu tot am văzut. Nu aveam atunci încă nimic cu Andrei. Pentru mine atunci era interesant că uite cât sunt de diverși băieții... ca până la urmă să aflu, acum cât am stat în arest la domiciliu 30 de zile, am început să fac o investigație în privința lui Mocanu ca să aflu că, feciorul său, deținând compania Remark Imobil, în exclusivitate, numai el are dreptul să intre pe teritoriul de la Ghidighici, unde se află rezervația lui Tranga, peste 30 de hectare de pământ pe malul Ghidighiciului, unde este adunată o mare parte a business-ului mare din Moldova.

 

Balacci: Doriți să spuneți că au și un business comun?

Varzari: La Remark Imobil, fiul lui fiind coproprietar cu soția sa, vând în exclusivitate terenurile de la Ghidighici, terenurile lui Tranga.

 

Balacci: Cum a evoluat relația după ce ați făcut cunoștință?

Varzari: Relația a fost ”бурная”, a luat o repeziciune totală. Când am început să-mi sau seama, zic stop, e prea repejor... Practic peste 2-3 săptămâni intram în ospeție, eram invitat la fiecare ceremonie la dl Tranga. Am devenit prieteni foarte repede. În perioada când am făcut cunoștință la evenimentul dat am discutat în jur de jumătate de oră cu dl Tranga. Am discutat despre multe, dar în mare parte despre afaceri, unde el a solicitat o invitație la fabrică, pe care am acceptat-o și am spus: ”ok, săptămâna viitoare când ai timp, intră”. Nu a durat mult din săptămâna viitoare. Practic în a treia, a patra zi a venit la fabrică, i-am făcut o mică excursie, i-am arătat toate procesele, procedeele. După asta au parvenit întâlniri mult mai dese, invitații la masă, la cină, acasă cu părinții, cu copiii.

 

Balacci: Ați devenit prieteni de familie?

Varzari: Da, avem prieteni. Am și poze din telefon cum ne plimbam cu membrii familiilor. Iată, în fotografia dată, este A. Tranga, vară-sa Irina, nu mai țin minte, soția sa, taică-su și dl V. Ciobanu. Pe urmă o să vă spun rolul lui în toată afacerea și în tot atacul. Dumnealui este deputat în Găgăuzia...

 

Balacci: De la PN.

Varzari: Da, de la R. Usatâi, PN. După ce am înțeles tot... Am înțeles de ce a fost implicat. Dumnealui venea fără soție, fără copii, fără nimeni. Mai mult îl interesa business-ul meu cu Andrei. Toate discuțiile noastre se rezumau la întrebări ”Ce ai mai făcut?”, ”Cui faci?” ”La Gazprom?”... ”În Germania unde ai lucrat ce ai făcut? ”, ”În Rusia ce ai făcut?”. A fost ca o perioadă de test-drive.

 

Balacci: Dl Ciobanu se interesa anume de aceste...

Varzari: Dl Ciobanu și dl Andrei erau foarte interesați. Mi-au spus și în față că e un business interesant, ca până la urmă să mă întrebe ”Nu vrei să mă iei în parteneriat, să cumpăr o parte din afacerea ta? Nu vrei să vinzi?” Mi-a plăcut ideea și, fiind într-o prietenie mai strânsă de vreo 3-4 luni, pe la sfârșitul verii am zis ”Hai, că văd că ești băiat de treabă și muncitor ca și mine. Dă să facem ceva.” A vrut să cumpere jumătate. Am spus că nu accept. 60% mi le rețin, 40 le vând.

 

Balacci: Să păstrați controlul.

Varzari: Da, dar mai avem o obligaține. La zece ani i-am promis directorului de producere că îi fac cadou 10% fiindcă foarte mult se ține fabrica, partea cea mai grea de producere e pe spatele lui. ...Ca pe urmă să intrăm în niște negocieri directe. Clar că a fost o sumă stipulată pentru cele 40%, pe care a acceptat-o. Nu a fost mare suma. A fost practic simbolică. Se putea de făcut un audit global, de luat o companie ca să vedem cât costă un procent, dar el a acceptat suma dată. A zis că nu-l interesează, cât îmi spui e ok și sunt gata să cumpăr. Doar că eu aveam o condiție – ca în următorii doi ani să investim ambii o sumă importantă pentru a face hala nouă. Noi acum suntem în chirie. Pentru a face o fabrică nouă era o sumă importantă.

 

Balacci: Să dezvoltați afacerea.

Varzari: Să dezvoltăm afacerea, să facem fabrica proprie. Partea lui era de două milioane de euro, și eu trebuia să investesc două milioane patru sute de mii de euro ca să putem face o fabrică, conform cotelor de 60 la 40. El a spus: ”Nu, dragul meu, asta chiar nu vreau, fiindcă nu se știe, are viitor compania asta, nu are viitor.” Am foarte mulți prieteni, lucrând în domeniu, am foarte mulți prieteni care au procesări, fabrici și vor să-și dezvolte și ei afacerile. Am zis: ”Ok, în cazul dat haideți să facem și o sintagmă. Punem în contract o clauză că o sumă anumită pe an o aduci tu și o sumă o pun eu, dar investiția trebuie să fie fixă.” Suma era mică pentru procurarea a 40%, iar ca investiție trebuie să mai vii cu două milioane. Noi avem contractul... juriștii lui au lucrat, juriștii noștri au lucrat și până la urmă nu am mai semnat contractul. În clauză era scris că ”Dl Tranga încarcă fabrica cu cinci milioane de euro și au minim cinci milioane de euro pe an ca să putem dezvolta”, prin intermediul prietenilor, cum el spunea. Până la urmă a spus: ”Ca să înțelegi cine sunt eu și cât de valoros sunt în domeniul afacerilor, vreau să-ți organizez o întâlnire în Moscova cu niște persoane forte influente.” Să începem cu Moscova pentru că vrem să dezvoltăm afaceri în Moscova. Eu încă nu aveam în Moscova, nu era dezvoltată ca parte geografică, aveam doar niște utilaje acolo și un robot clonă, pe care l-am copiat de pe utilajul italian, care l-am dus în Rusia și era depozitat pentru că era foarte puțin de lucru, dar aveam foarte mult utilaj acolo, macarale. S-au investit foarte mulți bani în utilaje. La care el îmi spune, prin luna septembrie: ”O să fac întâlnirea...”

 

Balacci: 2016?

Varzari: Da, 2016, septembrie ne-am convocat. În schemă deja era inclus și dl V. Ciobanu, persoana din imagini, fiindcă el a spus că e persoana lui de încredere și că el se va ocupa cu Moscova și cu toate întrebările...

 

Balacci: A dlui Tranga?

Varzari: Da, a dlui Tranga. Tot ce ține de partea juridică, de fabrică, de mai multe chestiuni. El trebuie să aibă omul lui acolo până la urmă. În scurt timp, el ne convoacă pe toți, pe mine, Tranga, Ciobanu, Gadgiu directorul...

 

Balacci: Directorul rețelei Andy`s Pizza.

Varzari: Da. Directorul rețelei Andy`s Pizza. În timpul evenimentului am făcut cunoștință și cu el și în timpul relațiilor strânse de odihnă, am făcut cunoștință și cu dl Gadgiu.

 

Balacci: Ați devenit apropiați tot cercul acesta.

Varzari: Da, un cerc de apropiați, dar eu practic eram singur, iar apropiații lui numai. Și dl Igor, un prieten ucrainean care îi deține proprietățile și are grijă de casele lui din Austria, îi construiește case, apartamente.

 

Balacci: A dlui Tranga?

Varzari: Da.

 

Balacci: Aflăm lucruri noi despre dl Tranga. ... pasionat și de avioane, și de proprietăți.

Varzari: Da. Multe proprietăți.

 

Balacci: Și de producerea inoxului, la moment.

Varzari: Da. Asta deja forte mult l-a interesat... Ca până la urmă să îmi spună în luna octombrie că ”Pregătiți-vă să aveți o întâlnire, vă duceți la Moscova.” Am zis că e ok. S-a mai întâlnit, s-a mai discutat ca la data de 16-17 octombrie, iarăși ne-a convocat și iarăși ne-a spus: ”Uitați-vă, trebuie să plecați mâine, pregătiți bilete, mâine trebuie să plecați la Moscova că am organizat întâlnirea și trebuie să vă întâlniți cu persoanele influente.” El s-a exprimat că din ”Правительство Российской Федерации”. Am biletele de avion, o să vi le dau să vedeți. Aici sunt documentări ce țin de dl Ciobanu.

 

Balacci: Ați avut și corespondență cu ei...

Varzari: Mai mult ca atât, am controlat proprietățile lui. În declarația pe venit nu sunt puse cele 20% pe care le deține la Moscova compania VIO Inox.

 

Balacci: Dumnealui figurează și în întreprinderea Rafo Onești din România.

Varzari: Acolo a fost el director general.

 

Balacci: E un alt scandal regional.

Varzari: Da. Un scandal cu dl Galdovschi, cu toate întrebările, acolo unde, practic la acea întâlnire era și personajul dat. nu am discutat, era separat la altă masă unde, practic după discuțiile mele... persoana care o să vă spun unde am fost și ce am pățit...

La data de 18 octombrie 2016 mi-am luat bilet, am zburat la Moscova. Seara am ajuns, m-am cazat la hotel unde m-a sunat dl V. Ciobanu și...

M-am aflat două zile acolo. A doua zi au fost discuțiile, la data de 19 octombrie. Am fost sunat de dl V. Ciobanu și a spus să iau un taxi și să vin la hotelul Radison. Am întrebat unde și mi-a spus că fosta Ucraină, mi-a spus adresa. Am o mașină de serviciu acolo, a venit șoferul. Dezvoltam acolo afacerea mea. Avem deja o companie cu partenerii mei. Am chemat șoferul, ne-am deplasat la hotel unde dl V. Ciobanu a venit, m-a întâlnit și m-a condus în restaurantul hotelului. Am intrat și mare mi-a fost uimirea, pentru că am o memorie vizuală dezvoltată... Am intrat, restaurantul era liber. Era 11 dimineața. La o masă goală într-un colț am văzut un personaj care la prima vedere mi-am dat întrebarea: Oare chiar e el ori nu? Până la urmă l-am cunoscut pe dl G. Caramalac.

 

Balacci: Foarte interesant...

Varzari: Am avut emoții foarte mari. Până la urmă nu-mi închipuiam de ce el este, cum este, ca până la urmă dl Vitalie se apropie să mă prezinte și să spună că e persoana de care am vorbit și că poftim, любить и жаловать.

Am dat mâna, ne-am îmbrățișat, cum e primit la ei. Emoțiile mă copleșeau. Știind cine este personajul dat  nu știam la ce să mă gândesc, dar am înțeles că ceva nu e curat la mijloc. După ce mi s-a prezentat anturajul lui Caramalac, vreo 4-5 persoane, paza de corp, dl Galdovski, care stătea la altă masă, dar nu s-a apropiat. Mesele erau aproape...

 

Balacci: Dl Galdovski, care este proprietar al companiei care administrează la moment Rafo Onești?

Varzari: Da. Asta e și legătura. Ne-am așezat la masă...

 

Balacci: Foarte interesant, pentru că dl Caramalac a recunoscut, apropo, ați văzut cred un interviu pentru un portal de știri de la Chișinău, a recunoscut faptul că îl cunoaște pe dl Tranga încă din anii 90 când îi gătea mâncare pentru sportivii săi, dar neagă că v-ar cunoaște personal.

Varzari: Clar că totul e fals ca să-l apere...

 

Balacci: Și explică de ce anume a intervenit acum pentru a se apăra.

Varzari: Corect. Mai mult, probabil mâncarea care atunci o punea la dispoziția lui Caramalac o pune și acum. După informațiile mele deja...

La întâlnirea dată s-a discutat mai mult despre viața mea. Am discutat de unde sunt, cum sunt, cu cine mă știu din persoane, diferite familii ... Mă încercau, mă întrebau ca până la urmă să trecem la procedura de dezvoltare a afacerii ce ține de Moscova, fiindcă scopul lui Tranga era ca să plec la Moscova și să îmi arate cât de influenți oameni are la Moscova. Eu așteptam oameni din „pravitelistvo”, cum s-a exprimat el, dar toată discuția până seara a fost cu dl Caramalac, unde el interesant ne-a spus niște scheme și niște chestii cum face. Eu am venit acolo, ei erau pregătiți total. Eu am avut numai o sugestie către dezvoltare, cu dl Tranga discutând acasă, trebuia să facem 50 la 50. Adică fabrica din Rusia trebuia să o dezvoltăm 50 la 50. Dacă în Moldova el era gata să cumpere 40%, în Rusia trebuia să facem jumate la jumate. În discuție cu toate cunoștințele, cred că a fost un control, fiind în Penitenciarul 13, fix așa acolo și m-a întrebat, erau aceleași întrebări, clasice, din lumea interlopă: cine ești tu în viață? ce ai făcut și ce e cu tine? „Deși știu totul despre tine, pentru că Andrei, prietenul meu cel mai bun, Andrei, deja mi-a povestit totul despre tine”. Ca pe urmă G. Caramalac să purceadă deja la împărțirea tortului Techno Art, așa un tort frumos. Mi s-a spus clar: „Tu rămâi cu a tale 50%, uite, Andrei, clar că e finanțatorul, tu vii cu utilajul”, fiindcă la momentul dat utilajul care se afla în Federația Rusă costa peste 1 milion de euro, „A. Tranga rămâne cu 30%, eu – 20%, scopul meu în aceste 20% să nu aveți probleme în Rusia”. Și mi-a spus clar că aceste 20% vor fi înregistrate pe dl Ciobanu.

 

Balacci: Este o persoană de legătură a dlui Tranga, da?

Varzari: Da, ca până la urmă să mi se informeze că deja mi s-a lămurit clar că eu trebuie să cedez, că deja eu nu am încotro, fiindcă noi suntem deja împreună. Adică, deja înapoi drum nu e, tu înțelegi că noi nu suntem ultimii oameni nici din Moscova, nici din Moldova, așa mi s-au expus și că o să te duci acasă și Andrei ți-a lămuri mai multe.

 

Balacci: Extraordinar, ca în anii 90.

Varzari: Vei pleca acasă, tu încă nu ești la curent cu tot ce se întâmplă acasă, în Moldova, dar vei pleca acasă și Andre îți va explica tot și voi vă veți clarifica. Cu aceste 20 % să nu fie întrebări, Vitali o să facă toată organizația ce ține de fabrică. Mai mult ca atât, oficiul sediului la prima etapă trebuia să fie în Ambasada Bulgariei din Rusia și au zis că acolo o să aveți documente speciale, în care nu o să poate intra nimeni, și nimeni să nu vă poată face nimic, să mergeți înainte. M-am simțit foarte umilit și practic mi s-a impus. Pot să-l calific ca un șantaj. Au spus „măi băiete, uite, 20 % e ok, tu să dai unde trebuie ca să meargă lucrul bine.” În fine, ei împreună cu Tranga dețineau 50 %. 30+20, unde dl Tranga trebuia să vină cu investiții, dar o investiție foarte mizeră. Evoluând utilajul meu din Rusia, el era mult mai scump. El era peste un milion de euro, unde mi s-a spus clar că Tranga nu o să investească mai mult de 200 de milioane de euro. Ceea ce A. Tranga și acasă îmi spunea că „Eu mai mult de 200 de mii de euro, pentru Rusia nu pot să investesc.”. El voia să cumpere niște automobile, să mai dezvoltăm acolo niște aparate, utilaj mai noi, adică, pe acel uzată să-l schimbăm. Dar, practic pentru asta un business, 200 de mii de euro, asta ar fi cum să te duci la un magazin cu doi lei. Adică, este o afacere de milioane unde trebuie investiții, pentru că utilajele sunt foarte scumpe. Sunt niște utilaje sofisticate. Și mi s-a spus clar 200 de mii de euro Andrei introduce, eu vin cu utilajul, dar eu vin cu acoperișul, cu protecția. Unde eu stresat, chiar am spus „ok, eu o să mă gândesc, că nu m-am așteptat la asta, că el acasă o să-ți lămurească tot”. Eu nu știam cum să plec de la acea convorbire. Cum se spune, a fost „стрелка”.

 

Balacci: Ca în anii 90.

Varzari: Cam e asta, e același lucru. Aveam o întâlnire în Moscova, preconizat seara. Mă suna într-una telefonul și nu înțelegea ce te sună pe tine atâta și ce vrea, răspunde, dar eu nici de răspuns nu puteam. Numai am ridicat telefonul și persoana cu care trebuie să mă întâlnesc la Moscova atunci seara, mi-a spus că „uite, eu sunt la Киевский вокзал, deseraă ne întâlnim”. Adică, el a venit în Moscova, că era dintr-o regiune a Rusiei. Eu, clar că voiam să plec cât mai repede de acolo și nu știam cum. Eram foarte distrus de tot ceea ce s-a întâmplat, fiindcă știam cine este acest om Caramalac. Am citit despre dânsul mai înainte și era speculat și în presa din 2001 ...

 

Balacci: Din anii 90, dl Alexei a luptat cu structura.

Varzari: O grupare foarte serioasă, unde erau cei mai răi practic, unde erau și omoruri și alte chestii. Eu, îi spun dlui Caramalac, „uitați-vă eu am o întâlnire, trebuie să plec”, unde el a spus „stai, stai, stai, unde pleci? Noi încă nu am terminat”. La moment, el cheamă șoferii lui și spune „pregătiți mașina, că acuș o să trebuiască să vă duceți undeva”. Și am ieșit. El m-a condus până la mașina lui și m-a suit în mașina lui, în Mercedes S Class. Erau automate jos, două automate le-au scos, le-au dat la persoanele în care ei aveau încredere.

 

Balacci: Ca un adevărat lider interlop.

Varzari: Da, eu mai tare m-am stresat, că sincer la întâlnirea cu personajele cu care eu trebuia să mă duc să mă întâlnesc, el nu a înțeles nimic din ceea ce vreau și ce e cu mine. Dar, până la urmă, în fine, mașina era bronată. Pe scaunele din față în loc ce covoraș era pus vestă anti-glonț, era una jos și una pe scaunele de alăturea. Eu din urmă m-am așezat că era numai un loc liber. Era o mașină simplă, un S Class, dar dotată cu tot necesarul pentru a te apăra

 

Balacci: Bronare ca în anii 90.

Varzari: Da, da, da. Sunt acum mașini specializate, la noi ele probabil nu au ajuns. Dar, mă rog, eu am înțeles că el are frică de ceva și se păzește dumnealui, dar asta este și normal pentru așa un personaj. Probabil mult bine a făcut la oameni, care, cum văd, și mie mi s-a încercat să mi se facă un bine, fiindcă m-am întors înapoi de la întâlnirea dată, clar că ei au rămas toți acolo, probabil m-au discutat între ei și unde au luat un atac un pic mai sever, cu emoții. Deja era o presiune psihologică, deja erau mai multe persoane la masă, erau toți oameni mari. Să-mi arate probabil soldații lor, cine e acolo, să mă asigure că nu o să ai probleme în Moldova, de nimic nu retrăi, cu Andrei ce ați început – făceți, ca până la urmă să-mi spună că în Rusia, deja cu aceste 20 %, deja tu, adică, tu ești al nostru și deja vei lucra pentru noi. Până la urmă mi s-a spus că din profitul pe care o să-l aveți, Vitali o să fie omul de control, cum era și director la Rafo, el aici trebuia să fie director. Mai era o persoană, s-a aliniat pe urmă dlui Igor, persoana, prietenul din Austria el a venit mai târziu cu avionul din Austria, cam după masă s-a apropiat. Tăman când am venit eu, el era, unde el avea altă funcție, de control în fabrică, ce se întâmplă. El a lucrat în mai multe companii europene, anume ce ținea de producerea metalului, diferite chestii din metal și dumnealui era director de producere, dl Vitali ... Goldovschi, deja când m-am reîntors eu, el nu era. Dumnealui era la masă de alături și pur și simplu asculta ceea ce vorbeam, fiindcă, prin intermediul lui Goldovschi, mi s-a spus că dumnealui e din sfera petrolieră, unde face gazuri lichefiate și dumnealui are mare necesitate de producerea dată. „Ai de lucru la dumnealui minimum trei ani”, adică în industria prelucrătoare a gazului. Ca să înțelegeți, în industria prelucrătoare a gazului sunt numai câștiguri. Inox separat, dar poate fi și metal negru, anume vasele de stocare. Acolo sunt vase de stocare sub presiune mare, vase serioase unde costurile sunt foarte mari și le fac foarte puțin companii în lume și în Rusia. Una dintre companii sunt eu, care pot să facă vasele date. Eu sincer vă spun, a fost un stres așa de mare. Două zile am încercat să-mi revin, dar nu știam ce să fac. Trebuia să ajung acasă să mă întâlnesc cu Tranga. Eu nu știam cum să formez discuția cu Tranga mai departe, unde să fac. Eram așa de atacat că nu știam mai departe ce să fac. Apropo, o să fac o paranteză, cum se numește compania lui Tranga?

 

Balacci: Trabo-Plus, care administrează rețeaua Andy`s Pizza.

Varzari: Nu vă spune cuvântul Trabo nimic?

 

Balacci: De la Tranga?

Varzari: Dacă să luam Trabo, Tranga, bo - Bulgaru, da.

 

Balacci: Este porecla din lumea interlopă.

Varzari: Da, da, da, alias Bulgaru, că el este vestit cu numele ista și el se mândrește cu numele acesta că este Bulgaru. Plus alții, mai erau probabil. Ca să înțelegem, după ce am revenit, clar că s-a făcut o șefință cu toate persoanele în cauză, care au participat la evenimentul din Moscova, la întâlnirea cu Caramalac: V. Ciobanu, I. Popadiuc, prietenul lui din Austria, specialist din domeniul metalelor și a altor chestii; eu; a fost invitat A. Gadgiu și dl Tranga, în cabinet la dl Tranga, al compania Trabo-Plus, la Tranga-bulgaru. Intrând în cabinet, l-am surprins cu o dispoziție extraordinară pe dl Tranga, mai rar cu o așa o dispoziție, unde mi s-a spus „-Nu cum întâlnirea? Ți-a plăcut?”, eu zic „ – Da, serioasă întâlnire, chiar mulțumim”. E clar că am discutat. deja în discuția cu toate persoanele care eram acolo implicate, adică prezente în cabinet, s-a discutat pe partea de dezvoltare a afacerii în Moscova, fiindcă dl Igor și dl. V. Ciobanu, erau reprezentații care trebuiau să dezvolte acolo afacerea. Adică, să înceapă să facă, să deschidă companiile, partea juridică, să ia lucrători la lucru, să caute haine de producere, să vedem unde mutăm, unde facem hala, că utilajul trebuie să-l montezi undeva pentru a-l dezvolta, fabrica trebuie să lucreze până la urmă, oamenii muncesc, oamenii aduc plus valoare, fabrica, nu oficiile și nu oamenii aceștia, care, e clar că prin intermediul lor, ei trebuiau să facă procesele de producere. Și am făcut o carte „дорожная карта”, am făcut cartea cum trebuie să se facă, cum trebuie să procedăm în Rusia. Asta practic numai ei discutau, eu eram mai rezervat. Eram derutat, sub impresia de la Moscova, eram foarte indispus, unde Tranga a observat chestia asta și a spus „ – ok, pe azi ajunge, uitați, voi plecați, duceți-vă beți câte o cafea prin oficiu, dar eu cu Viorel să rămân.” , au zis „ – bine, ok”. Dar eu nu știam cum să mă rup și eu de acolo mai repede, măcar că aveam multe întrebări la dânsul, dar nu voiam să le pun la momentul cela. El a zis „haide noi să vorbim”. Mi-a spus „uite, eu ți-am deschis cărțile, de atâta că noi te-am văzut că ești băiat deștept, muncitor și ești un băiat care ar putea face...” practic mi-au spus că noi te-au racolat în grupare, deja ești de al nostru. Deja a început sincer să-mi povestească, „uite Viorel, situația e următoare, eu cu dl Grigore, prietenul meu ne cunoaștem din anii 90, eu mereu am fost cu el. Tu știi că eu am vândut și aur când eram student și am făcut multe chestii...”, ca și orice student încerca să facă ceva bani, dar probabil prin chestii care să aduc plus valoare.

 

Balacci: Și nu doar pizza.

Varzari: Până la pizza, probabil că mai trebuiau bani și bani mare pentru a dezvolta așa o afacere. Mi s-a spus clar că în compania Trabo-Plus, dl Caramalac care o parte a lui a businessului. Eu l-am întrebat „ca și cum vrei să faci tu în Rusia?”. El mi-a spus că e cam aceeași situații. Eu înțeleg tot, sunteți prieteni, până la urmă nu se poate fără dânsul de rezolvat chestia asta? O spus că nu, că toate afacerile pe care le deține Andrei și în care el are cote părți, automat îi aparțin lui Caramalac. Când a fost arestat Caramalac, el avea o armată întreagă, au rămas multe persoane fără lucru, care ei făceau lucruri numai din lucruri murdare, unde, dezvoltând afacerea Andy`s Pizza, le trebuiau oameni pentru a-i implica. Practic, toate persoanele care pe urmă s-au eliberat din detenții, persoanele care au fost implicați cumva cu dl Caramalac, cu toate schemele pe care le-au avut ei, el le-a preluat. Mai mult ca atât, pentru el era ca o mândrie că el a avut grijă de familia lui Caramalac aici și de copii lui aici în Moldova. Mai mult ca atât, șoferul lui Caramalac îi duce copii lui astăzi, fostul șofer care-l ducea prin Moldova pe Caramalac. Și foarte multă lume care a preluat după distrugere, trebuiau să facă cu ei ceva, trebuia să-i includă și pe ei. I-au inclus în anii 2000, deja când a început să crească și compania și oamenii aceștia au început să vină. Cineva a devenit șofer, cineva îi păzește, cineva aduce banii, cineva îi aduce. Mai mult ca atât, cineva a crescut și mulți au neamuri, ca până la urmă să spuie „Viorel, uite, situația din Moldova, ce ține, noi avem așa o putere că putem să rezolvăm orice întrebare, numai tu să fii de acord să mergi, să muncim, să facem, să dezvoltăm”, fiindcă planul de dezvoltare nu era numai în Federația Rusă, era în Georgia, era Azerbaidjanul, era România. După toate chestiile acestea, venind acasă, fiindcă eu lucrez într-o echipă, am grămădit echipa și le-am spus ce s-a întâmplat la Moscova, unde pentru ei tot a fost un șoc foarte mare și unanimi, noi am spus că nu mergem mai departe cu personajul dat. Eu nu puteam să-i spun în față, fiindcă mi s-au deschis foarte tare, mi s-au deschis foarte multe, mi-au spus foarte multe subtilități, unde eu am luat decizia să întindem un pic. Mă rog, am început să umblu mai des în deplasări, să mă refug din R. Moldova, din spațiul lor de vizor, de vizorul lor. Am început mai rar să răspund la telefoane, am început să fiu mai ocupat.

 

Balacci: Ați decis să răciți relațiile?

Varzari: Da. Această relație, nu am putut la momentul dat să o răcesc brusc, că mi s-au spus foarte multe, iar pentru asta îți zboară capul. Ceea ce am aflat eu și o spun acum prin intermediul vostru, în caz de se afla ceva, persoana mea, Dvs. deja o să știți de unde cresc picioarele, ori cu apropiații mei, fiindcă după tot ce s-a întâmplat chiar persoanele apropiate s-au refugiat, soția este refugiată în altă țară. Vine, așa incognito, dar deja nu mai stăm pe loc, suntem păziți, casa e păzită.

 

Balacci: Din câte să înțeleg asta a fost momentul s-a terminat prietenia.

Varzari: Da, e momentul când prietenia s-a terminat total ca în perioada 2016, până în primăvara 2017, practic patru-cinci luni de zile să rup relația total cu dl Tranga în luna mai. În luna mai anul 2017 s-a rupt relația total. Spuneam că nu am juriști, că nu iscălesc ...

 

Balacci: Găseați pretexte.

Varzari: Am și cerut o evaluare a companiei, am spus că compania eu am evaluat-o foarte puțin și banii pe care trebuie să mi-i dai tu mie... apropo, o parte din bani, trebuia să-mi dea casa lui personală unde el trăiește, el s-a făcut pe teritoriu acolo la rezervație. Are o casă veche, de vreo 12 ani și a făcut recent, în anii 2016, el s-a mutat în 2016, în 2017 el s-a mutat în casă nouă și o parte, o sumă din bani, el a evoluat casa lui la un milion patru sute de mii de euro, adică suma asta eu trebuia să o valorific în casa lui. Eu am spus că nu mă aranjează casa, că nu am evoluat corect compania, da-ți să luăm o companie de evaluare națională. El m-a chemat și mi-a zis că „Viorel, tu ori ești prost ori tu nu ai înțeles nimic?”, eu „ Dar ce să înțeleg? Noi doar facem afaceri, nu facem business. – Viorel, noi ne-am înțeles.”. El trebuia să-mi dea casă și încă șase sute de mii de euro, vă spun deja cum este. Două milioane de euro era toată afacerea, unde în anul 2016, compania valora minimum zece milioane de euro. Minim, deja cu dezvoltarea pe care o aveam. Noi am făcut evaluare separată cu experți separați, care nu puteau să fie influențați, ca mai apoi, el să-mi spuie că eu nu am înțeles. Îi spun „uite dragul meu, compania, zece milioane, dacă tu nu vrei acele două milioane să le dai, eu casa nu vreau să o accept, îmi pui patru milioane de euro pe masă și o îți iscălesc 40 %, numai în cazul ăsta”. Dar asta era un pretext, unde el a spus „nu, nu, tu nu au înțeles nimic. Eu o să te sun când o să trebuiască să revii”. Eu supărat foc. A revenit practic peste vreo două trei zile și mi-a spus prin telefon, „Tu vrei să mai pleci o dată la Moscova?”. Eu zic că nu vreau să mai plec nicăieri și am pus receptorul și cu asta s-a terminat relația noastră.

 

Balacci: Asta a fost un gen de amenințare pentru Dvs.

Varzari: Adică poate să mă mai... poate el aici...

 

Balacci: Dacă reușește Caramalac să vă înțeleagă.

Varzari: Da, da, da. Asta a fost scopul, unde eu am spus la revedere. La asta s-a terminat toată relația.

 

Balacci: Din câte să înțeleg, totuși nu a fost sincer autoritatea interlopă, Caramalac, de fapt, el nu ar fi fost implicat și totul a pornit de la o plângere al unui cetățean italian. Apropo, cine este acest cetățean italian, care ar fi avut probleme cu Dvs. și de la asta ar fi pornit?

Varzari: Cetățeanul italian este un caz separat aparte. P. Gentili în schema lui Caramalac și tot ce ține de relația lor în 2012. P. Gentili și-a înscenat un fur al unui aparat care face metode spiralată în 2012, fiindcă el era angajat la bancă, pus în list back, era asigurat. În caz că dacă unul dispare, asigurarea îi întoarce toți banii proprietarului. Persoana dată, el era șantajat, fiindcă toată acțiunea asta, domnul în cauză, P. Gentili a organizat-o cu moldovenii din gruparea lui Caramalac. Anume cum? Dl Gentili s-a adresat la niște moldoveni, unde le-a plătit pentru a se fura de pe teritoriul fabricii lui utilajul. Da, acolo a venit cu un utilaj care cântărește peste zece tone. El s-a dus la odihnă dumnealui. Le-a lăsat cheile și a zis duceți și le luați. De unde știu chestiile acesta, vă spun mai târziu, fiindcă tot moldovenii aceștia, alții deja care au vrut să cumpere de la moldoveni aparatul, voiau să mi-l vând mie în anul 2014, vara. Au apărut niște personaje care voiau să ne vândă un așa utilaj, unde eu cu trei-patru luni înainte, deja îi plătisem dlui P. Gentili, cumpărasem un așa aparat deja, ca să înțelegeți. Cum o fost șantajat el? Moldovenii știți că sunt oameni strângători și el i-o plătit cu scopul de a distruge aparatul dat. Moldovenii ca oameni strângători au luat și l-au ascuns la o construcție.

 

Balacci: Din câte înțeleg, italianul a vrut să fraudeze compania de asigurare?

Varzari: Da, da, au primit banii, peste trei sute de mii de euro. I-au primit, tot ok. Asta s-au uitat, dar moldovenii s-au găsit să-l dea deoparte.

 

Balacci: Nu l-au distrus, dar l-au păstrat.

Varzari: Da, da, da și prin intermediul lui Caramalac, el știa de cazul dat. El tot timpul era șantajat. Trebuiau ceva bani la moldoveni ori dacă o să le trebuiască, Caramalac le zicea, ei se duceau și arătau pozele la utilajul dat, fiindcă acolo s-a deschis dosar penal de furt, acolo s-au plătit banii înapoi și era foarte șantajabil persoana dată. Și prin intermediul, unde eu nu puteam să știu de chestia asta, în 2014, eu aflu de tehnologia dată, prin intermediul al unor prieteni din Italia, de la care eu cumpăram utilajul, am procurat utilaj din Italia, din Germania, din Marea Britanie aveam utilaj. Aveam din SUA, adică, eu am dotat fabrica cu utilaj de ultimă generație și tot timpul eram în căutarea de ceva nou. Când mă sună în primăvara anului 2014 italianul prin intermediul la translatoare, îmi spune Nadea, îi spun ok, eu chiar m-am interesat, foarte interesant, da-ți să facem o întâlnire cu dl Paulo. Ne-am dus la dumnealui, vă spun scurt. Utilajul nu l-am văzut. Am văzut numai ce produce, vasele spiralate, unde noi am purces la negocieri. El a spus „uitați-vă utilajul e foarte scump, voi precis nu aveți aceștia o cinci sute de mii de euro.”. Zic că cinci sute de mii de euro noi nu-i avem, nici patru sute, dar patru sute patruzeci de mii de euro noi o să găsim.

 

Balacci: Ați negocia prețul.

Varzari: Da. 440 de mii am negociat prețul, până la urmă el a acceptat. Noi am transferat avansul de 40, pe urmă încă 120, pe urmă 200, apoi perioada de fabricare a fost cam jumate de an. Ca mai pe urmă, în 2014 septembrie, eu să primesc utilajul. Noi am făcut între noi un acord, am avut un acord la vânzare-cumpărare. El a spus „uite dragii mei, eu vă vând aparatul dat, dar voi nu vă vindeți în partea europeană, următorii 3 de ani de zile, uite, voi faceți-vă lucrările. Noi am solicitat țările CSI.”. Documentul este aici și este pus la toți, o să vedeți aici contractele făcut între persoane și acordul dat. Acum, ca al finele acordului acesta de trei ani de zile, să primim o scrisoare de la dl P. Gentili cu niște remușcări, cu niște frustrări că „voi sunteți așa de nerecunoscători față de noi, că voi faceți zeci de milioane”, asta la finele anului 2017. El ne scrie prin scrisoare că „voi sunteți milionari, să rulajul vostru este peste 10-20 de milioane de euro anul și voi faceți bani buni cu robotul meu”. După scrisoarea dată, el a solicitat o întrevedere urgentă să ne întâlnim, unde noi am spus „ok, suntem acuma în lucru, dacă aveți posibilitatea să intrați la noi, că de atâția ani ați promis, dar nu ați venit la noi niciodată. Vă invităm oficial”, deși au fost foarte multe tentativă să-l invităm în R. Moldova. El mereu a spus că „din munții mei nu ies niciodată, eu nicăieri nu am fost, voi trebuie să veniți la noi”, pe când el în cazul ista vine la noi în R. Moldova. A venit foarte supărat, practic cu frustrat, cu o ...

 

Balacci: O mică concretizare, asta o fost după ce Dvs. v-ați certat deja cu dl Tranga?

Varzari: Eu cu Tranga m-am certat în primăvară, în mai, dar dumnealui vine în luna octombrie și îmi spune din start „dragii mei, uitați care este situația, eu pe voi v-am făcut gospodari cu utilajul dat, că prin intermediul utilajului meu voi ați făcut foarte mulți bani șui eu văd că voi deja sunteți un nume pe piața inoxului, sunteți un nume și deja chiar și concurent ne sunteți și în cazul dat c ca să nu facem o concurență și să nu se primească între noi ceva rău, eu vă solicit să ne scrieți o parte din business cu titlu gratuit”, unde translatoarea nu a înțeles și a cerut să spună încă o dată. Eu văd că nu știu ce se întâmplă, translatoarea cu niște ochi la mine, „ el vrea ceva de la voi gratuit”, zic anume, translatoarea îl întreabă „dl Gentili, spuneți mia detaliat ce doriți”. El a spus „uitați-vă, eu vreau de la voi o ofertă ca să înțeleg cât puți voi să ne oferiți gratis pentru a intra la vioi în companie să fie și eu co-fondator.”. Unde eu i-am spus automat zic „Dl Paolo, asta nu este serios și da-ți dacă vreți o ofertă, noi suntem gata să vă vindem de la un procent, până la 40 de procente din companie, la un preț anumit. Noi facem o evaluare internațională, mă rog, veniți voi cu evaluatori, facem un audit și facem prețul cât costă fabrica, adică businessul ista cât costă și în caz dacă prețul e ok pentru Dvs., noi suntem gata să vă vindem.”. El a spus „ok, eu plec că eu am avion”. El a venit dimineață și după asta a plecat, dar cu condiția că în două săptămâni de zile, noi îi dăm oferta. Clar că noi peste două săptămâni i-am dat oferta. Aici este totul scris, este traducerea. Aici totul este în italiană, toate scrisorile oficiale transmise, este și prin scrisoare recomandată, el ni-a trimis nouă și noi lui, și el nouă. Vedeți tehnogeni, scrisori recomandate, adică, șantajul a fost deschis...

 

Balacci: În opinia Dvs. ceea ce făcea italianul era un...

Varzari: Da, aceasta era un șantaj deschis

 

Balacci: Continuarea la ceea ce și-a dorit...

Varzari: Eu în acel moment nu știam că e continuarea, că ce se întâmplă acum, că până în 2017, până nu ni-o sunat el că vrea să vie în Moldova și în scrisoare asta care mi-a scris-o, noi eram prieteni, noi discutam, sunam, parteneri. Clar că peste două săptămâni noi dat răspuns negativ, el a înțeles că răspunsul este negativ și practic la întâlnirea din Italia, au mai fost întâlniri în Italia cu dânsul unde el ne-a spus că „uitați-vă, răspunsul ista negativ o să vă coste, fiindcă eu sunt asociat într-o companie internațională care are sediul în Viena, sunt în Moscova și în mai multe regiuni, unde sunt niște persoane foarte influente și ei vor să investească în businessul meu pentru a dezvolta afacerea, fiindcă voi știți foarte bine că eu pot să vă pun în jurul vostru cinci fabrici...”

 

Balacci: Adică dacă nu-i cedați afacerea, vă blochează activitatea.

Varzari: Da și ne-a spus că timp de doi ani de zile „practic voi vă pierdeți afacerea dragii mei, ori îmi dați procent, eu sunt gata 25 % să preiau, dacă voi mi le dați gratis, e ok. Eu nu mă implic în relația voastră, voi lucrați mai departe, pur și simplu, o dată în an o să vin să-mi dați bănuții.”. Noi am spus „dragul meu, hai dă să fim sinceri, ai uitat.” Și cu asta s-a terminat, ca mai apoi, în anul 2018, în februarie, anul trecut, mă sună dl N. Chiosa, directorul general la compania Purcari. Companie cunoscută. Și mă întreabă „Dl Viorel, uitați-vă, eu nu înțeleg poate ceva, dar la mine a fost astăzi dl Tranga și mi-a spus că el e într-o relație de parteneriat cu italianul tău”, că nu știa cum îl cheamă la moment, „ spune-mi te rog, ei îmi propun mie vazele spiralate, tu ai ceva cu dânșii? Tu ești cu Tranga cumva? Că v-am văzut des la manifestații, pe colo-colo.”. Mai mult că eu dumnealui i-am și povestit, noi am avut o relație specială, i-am, spus și de ieșirea mea la Bulgaru, cum mi-a făcut Tranga, adică prietenii mai apropiați, eu nu am ezitat niciodată să spun detalii, fiindcă mă temeam să nu apară vreo răsplată mai serioasă și eu m-am străduit să informez mai multe persoană că în caz dacă se întâmplă ceva cu mine, să aibă o opinie separată. Eu am spus, Nicolaie, tot ok. Zic, probabil ei își înfăptuiesc planul mai departe, ei vor să-și dezvolte o afacere în R. Moldova.

Eu am spus, Nicolaie, tot ok. Zic, probabil ei își înfăptuiesc planul mai departe, ei vor să-și dezvolte o afacere în R. Moldova. Uite, da-ți să facem în felul următor. Ei au ajuns la tine, dă-le te rog o cerere de ofertă, lasă să facă prețurile, ca să vedem dacă prețurile pentru R. Moldova sunt ok. Poate tu lucrezi cu ei, poate prețurile la ei vor fi mai mici? Dacă ei mi-au spus că vor să-mi fac concurență, chiar mă așteptam la niște prețuri mult mai mici ca la mine. Noi eram în derularea unui contract foarte important pentru dânșii, pentru Purcari, cu o sumă considerabilă, de asta ei practic ne-au confirmat. Mă sună peste două zile dl Nicolaie și-mi spune că a primit oferta, prețurile sunt mai mari decât la mine, în mediu 10-15%. Ok, sunt mari. Sunt mari pentru că trebuie de negociat. Poți să-i inviți la negocieri? El a spus, da, ok, îi invit. Le-a scris un email, i-a invitat, l-a sunat pe dl Tranga și l-a întrebat dacă italianul lui poate să vină, sau poate vin specialiștii de la ei, unde Tranga a spus că poate să-l cheme pe italian, el vine fără probleme. Practic la o săptămână de zile, la sfârșitul lunii februarie, vine italianul în R. Moldova. Eu am fost sunat de dl Nicolaie, mi s-a pus, „Suntem pe loc, dar te rog, nu te ridici sus, fiindcă eu știu reacția ta și tot ce s-a întâmplat, nu vreau scandal în oficiu, te rog îi aștepți jos, îi întâlnești și vorbești.” A ieșit dl P. Gentili, dl A. Tranga, dl A. Gadgiu și dl V. Ciobanu. Aceste persoane erau la întrevedere. Eu, dacă nu am nimic cu celelalte trei persoane, este clar că am avut o relație și am vrut să văd care este situația cu dl P. Gentili, cu italian, și l-am rugat să se apropie de mine. Eram cu Nadea, translatoarea. Discuția dată este înregistrată, tot este înregistrat, noi deja de atunci documentam cazurile și discuția dată era documentată. Unde eu am spus clar și explicit, „Dl Paolo, am la dvs. o singură întrebare, vreți să vă înfăptuiții spusele din toamna anului trecut? Le puneți în practică?” La care el a spus, „Eu ce am vorbit, asta am vorbit atunci, dar acum eu în R. Moldova nu vreau să fac nimic, eu m-au unit cu conglomeratul serios din Austria, iată și Moldova...” I-am zis să-mi spună care este situația, deoarece știu cine sunt ei, am încercat să-i lămuresc. Am solicitat o singură explicație, în scris. Am solicitat și le-am spus, uitați-vă, când vă duceți acasă, ori acum mergeți și-mi spuneți care este situația. Vreți să faceți cu dlor..., că eu știu dedesubturile cine sunt ei. Eu vă spun în față că sunt niște bandiți. Am declarat asta și în Italia când a pus declarația, după asta, o să vă spun... Unde el a spus, „Eu nu vreau să vorbesc pe tema asta, eu sunt ocupat, trebuie să plec cu dânșii, noi mai avem încă ceva de lucru, lucrări de lucru de discutat și eu azi plec. Eu o să vă scriu.” Cum nu l-am mai văzut și nu am auzit de dânsul, nu l-am mai văzut. Gata, a dispărut. Până la urmă, situația a luat altă întorsătură. Eu mi-am amintit de cazul din 2014, când unele persoane mi-au propus un robot în vara anului 2014. Niște moldoveni mi-au propus robotul cela furat.

 

Balacci: Robotul pretins furat de la italian?

Varzari: Da. Eu atunci le-am spus că dacă este furat, nu mă implicați, nu am treabă cu lucruri furate. Mi-am adus aminte de persoanele date și l-am sunat pe Eugen, că prin intermediul lui ei au ieșit la mine, i-am zis lui Eugen să vadă dacă acele persoane mai sunt în R. Moldova. I-am spus, uite, la noi este o problemă foarte mare, Tranga, el știind cine este Tranga, pentru că i-am spus că este persoană din funcție de conducere din companie... El știa despre situația dată și toți își făceau griji în acești ani. Eram speriați toți, ne așteptam la diferite chestii. După asta, el (Eugen) a verificat, a sunat și mi-a spus că o persoană este în Moldova, iar o persoană în Germania lucrează. Zic, cheamă-l pe cel din Moldova. A venit la oficiu, l-am rugat să repete ceea ce a spus atunci, în 2014 și să mă lămurească cu acea situație a furtului. Ei atunci mă asigurau că italianul nu va face gălăgie, nu va spune la nimeni, că el singur a furat acel robot de la sine, că el a primit deja bani pe el, iar ei îl șantajează, îl țin pe palme pentru că au ascuns robotul și când au nevoie de bani se duc și iau bani de la italian și el dă bani mari. Spuneau că acolo sunt oameni mari implicați. Schema unde eu am aflat că banii ajung până la oamenii lui Caramalac, sume importante apropo. Italianul în fiecare lună le da câte cinci mii de euro minim.

 

Balacci: Acesta este prețul tăcerii?

Varzari: Da, prețul tăcerii, fiindcă moldovenii îl șantajau cu informația dată. Ei pe atunci mă asigurau că, o să-mi vândă mie robotul dat, ajunge câți bani a dat italianul... Spuneau că, chiar dacă o să-mi aducă robotul, italianul nu va spune nimic deoarece singur lui i s-a imputat furtul. L-am întrebat: „Aveți dovezi, aveți ceva declarații, poți face ceva declarații oficiale?” A spus că poate face declarații oficiale, dar este un singur moment, „Italianul ți-a vândut ție un robot oficial, după ce ți-am spus eu ține...” Ei nu știau, ei au aflat în toamnă că eu am primit robotul, deși credeau că, după ce mi-au spus, eu l-am cumpărat de la italian. Și oamenii îmi spuneau că acesta este robotul furat. El nouă ne-a dat bani, 40 de mii de euro, a dat moldovenilor, ca să-i aducă robotul înapoi, că s-a săturat să tot plătească și să fie la cheremul bandiților. A apărut ocazia să vândă cuiva acest robot. El a dat banii moldovenilor, moldovenii i-au dat lui tot utilajul.

 

Balacci: Și-a cumpărat propriul robot?

Varzari: Și-a cumpărat propriul robot, al cărui furt a fost înscenat. Din elementele lui au făcut mai mulți roboți. Mi-a făcut mie robotul, niște elemente, unde el singur a declarat la Procuratura noastră... Mie-mi trebuie toată informația, arătați poze! Și mi-au arătat poze, unde a stat robotul, la construcția lor, mi-au spus familiile, mi-au spus cine a participat, prin intermediul cui, cum dl Gentili a dat singur banii, adică aveau niște probe clare. Cu toată informația pe care mi-au dat-o domnii, eu am plecat în Italia. La o săptămână, două, am plecat. Mi-am luat un avocat și am solicitat că vreau să depun un denunț. Am depus denunțul în data de șapte mai 2018. Am depus un denunț la începutul lunii martie la procurorii italieni. Am depus mai întâi la Tribunal, mai târziu m-au invitat și am depus încă unul la Garda de Finanțe. Am solicitat să pun un denunț..., de fapt, am vrut să pun și denunțul de șantaj a lui Tranga și a lui Caramalac față de mine. În Italia am vrut să-l denunț împreună cu italianul, adică să le fac schema împreună cu italianul, că sunt o grupare care mă șantajează. Mai întâi m-a șantajat Caramalac cu Tranga, ca pe urmă să preia șantajul dl P. Gentili. Anchetatorul de serviciu ne-a spus: „Uitați-vă, cu tot respectul, noi înțelegem în ce situație sunteți, dar nu puteți face denunțul în țara în care nu ați fost șantajat. Eu nu am fost șantajat în Italia, de asta mi-au spus că trebuie să mă întorc în R. Moldova ca să declar, dar le-am spus că sistemul din R. Moldova, ei îl dețin total.

 

Balacci: Procurorii de acolo au intentat un dosar?

Varzari: Procurorii din Italia au intentat un dosar penal, a fost sechestrat un robot la care au fost găsite acele elemente. Dosarul este pe rol, în scurt timp va fi pronunțarea sentinței.

 

Balacci: Deci piesele au fost găsite la el?

Varzari: Piesele au fost găsite tot la dânsul. Mai mult ca atât, ele se află și în robotul pe care l-au făcut pentru mine oficial. Acolo este expertiză, tot oficial, o să vedeți. Sunt date pe care le puteți studia. Ca mai departe, în anul 2018, mie mi-a venit ideea. Fiind în Germania, am luat o sticlă de apă VIO. Eram într-un restaurant cu soția și acolo ne-au adus apă VIO și atunci mi-a venit ideea, „Ar suna interesant, numai că trebuie să mai adăugăm ceva” – VIO Inox & Engineering. Practic în acea secundă a fost elaborat un brand VIO Inox & Engineering. M-a împins păcatul și i-am spus lui Tranga că la viitoarele mele fabrici vreau să redactez și să pun brand name VIO Inox & Engineering. Iar în 2017 i-am dat o însărcinarea unui colaborator de-al meu, Pavel, să se ocupe de înregistrarea brandului. A doua zi mi-a venit răspuns că brandul VIO Inox & Engineering este înregistrat de dl A. Tranga la AGEPI. În data de 2017, luna a doua, pe data de 14. VIO pentru că este de la Viorel, primele teri litere din numele meu. După ce am aflat toată această chestie, am accesat pe internet VIO Inox & Engineering. Unde, în Registrul de Stat al Federației Ruse găsesc înregistrat OOO VIO Inox & Engineering, și în Austria găsesc, tot compania VIO Inox & Engineering, unde deținătorul A. Tranga – 50%, P. Gentili – 5 %, I. Vlasova (verișoara lui Tranga) – 20%, adică Tranga practic deține 75%. Pentru Caramalac au rămas 20% pe V. Ciobanu. Mai mult ca atât. Eu sunt sigur că ei au fost la vamă și au văzut toți partenerii mei, au luat informația pe toți partenerii mei. Una din scrisori către partenerii mei principali din Rusia „Завком-Инжиниринг”. Ei scriu în acea scrisoare adresată lui P. Dragobet: „Молинарт использует ту же технологию...”. Adică un fost lucrător de acolo lucrează la OOO VIO Inox & Engineering și-i scrie lui P. Dragobet situația.

 

Balacci: Au dorit să vă ia clienții?

Varzari: Da, ei fac atac și la clienți. Mai mult ca atât, ei spun că ceea ce a făcut Viorel, asta de fapt noi am făcut, italianul a făcut. Adică și italianul e cu ei în lucru, și A. Tranga, adică este o situație complicată... Pe la mijlocul lunii februarie, P. Gentili vine în R. Moldova și face un denunț, în italiană și rusă, ca să înțeleagă și partenerii din Rusia pentru că ei doreau să lege cazul furturilor cu rușii. Probabil această chestie au scris-o și în Rusia, de asta nu au vrut să se complice și să traducă în română, dar și partenerii sunt ruși și trebuie să înțeleagă ce a scris el. Partea lucrativă și toți avocații lui sunt din Rusia și mișcau aici toate procesele. O plângere, o simplă plângere cu o poveste întocmită în baza denunțului meu.

 

Balacci: În baza plângerii depuse de către dvs.?

Varzari: Da. El în toamna aceea când a fost a adus dosarul și i l-a dat lui Gadgiu, ca pe urmă Gadgiu să vină la mine și să îmi arate dosarul, dar acolo era scris și Tranga, și Caramalac.

 

Balacci: Italianul a transmis actele procesuale lui Tranga și lui Gadgiu?

Varzari: Da. Eu i-am spus că Tranga este dintr-o grupare criminală, acolo este scris și o să vedeți dosarul cela. Ei au tradus și a venit Gadgiu la mine cu o falcă în cer și cu una în pământ și mi-a zis: „Tu ce l-ai pus pe acesta în Italia, cu ce ocazie, ce cu declarațiile astea a tale?”. La care eu am răspuns: „Eu am spus ce este, dați-mi pace”. Ei au rămas să se apuce de lucru să mă pedepsească, în primul rând să-mi deschidă dosar penal aici, să mă învinuiască de furtul robotului, ca mai departe cu învinuirea dată să-l spele pe dl P. Gentili din Italia. Noi suntem acum în conlucrare cu Garda de Finanțe din Italia. Scopul lor era ca pe mine să mă izoleze, să mă închidă și să aibă o hotărâre de judecată că eu am furat, ceea ce se întâmplă în Moldova și în Rusia.

 

Balacci: Pentru a apăra italianul?

Varzari: Da, pentru a scăpa italianul. Vedeți că nu eu l-am furat, dar el, spunându-vă vouă minciuni, a declarat, și eu pentru asta am închis producerea, că el mai mult de jumătate de ani scrie că nu a lucrat, că nu poate lucra și cere de la mine 20 de milioane de euro despăgubiri pentru că nu a putut activa în cauza penală, că a fost arestat tot utilajul.

 

Balacci: Cere de la procurorii din R. Moldova 20 de milioane de euro plângere penală?

Varzari: Da. Ei cereau 20 de milioane în Moldova, 20 de milioane cereau în Rusia. Mai în scurt, la dânșii totul e bine. După toate declarațiile acestea aberante, declarațiile trebuie să fie probate cu ceva, el a adus de la Trento o expertiză unde inginerii din Trento au o asociație în Trento, unde el este cofondator. Practic el a format subdiviziunea aceasta a lui de asociație, unde el a adus o simplă expunere la faptul actelor unei declarații vamale. El s-a dus cu declarația vamală și în baza acelei declarații, acolo erau zece puncte, expertiza a avut loc și s-a spus că într-adevăr e robotul cel furat. Aberații, pur aberații. Nu a fost făcut fizic nimic.

 

Balacci: Până la urmă, el a exportat?

Varzari: Noi am exportat în Rusia. Noi am vândut utilajul clonat în Rusia în anul 2016. În anul 2016, avânt o comandă foarte interesantă, importantă pentru utilajul dat spiralat, noi, staff-ul companiei MOLINART Grup, am decis să facem o copie identică a utilajului italianului, în iarna anului 2016. Mai mult, eu am insistat, eu i-am rugat pe toți, să înceapă inginerii să lucreze, să facă desenele tehnice, să purcedem să facem utilajul.

 

Balacci: Să elaborați propriul utilaj?

Varzari: Da. În Rusia a apărut plângerea pe faptul utilajului cela care l-am confecționat eu, unde ei îmi impută că este utilajul furat. Clona dată și utilajul care l-am făcut eu sunt cumpărate din ceea ce avem noi aici pe loc și ceea ce se vinde pe piața R. Moldova, numai electronica a fost adusă de la o companie din Germania care are sediul în România. Sunt acte. Sunt facturi pe fiecare șurub. Am mai avut un caz de atac asupra noastră din partea Poliției în anul 2015, un caz răsunător cu calculatoare. Au fost, ne-au impus, cereau mită.

 

Balacci: Văzusem recent în declarația dlui procuror Diacov că și dl Tranga fusese atacat de Ministerul de Interne?

Varzari: Da. Apropo de dl Diacov, povestește despre A. Tranga de atacuri raider, că vor să-i ia businessul, că nu-i corect, sunt insinuări către procuratură. Procuratura își face lucrul, dar ce ține de partea dlui I. Diacov, nepoata lui în România îi conduce business-ul lui A. Tranga, adică este administrator, director general Andy’s Pizza România. Personajele acestea, având probabil o datorie față de dl Tranga, iese cu toată putința și învinuiește politicul, învinuiește procuraturile, justiția, jurnaliștii.

 

Balacci: Acea confruntare pe care avocatul dlui Tranga a solicitat-o că ar vrea-o, noi o să mergem să-i adresăm întrebările să vedem cum răspunde.

Varzari: Cu mare plăcere. Pot să privesc în cameră și să le spun în ochi: Dle avocat I. Dron, eu sunt gata să fac orice confruntare cu toți plătitorii voștri, toți care vă achită serviciile de a fi deputat la niște bandiți și nu mă tem să spun asta, că așa și este. Revenim la subiect. Dosarul a fost intentat la 1 martie, ca la 26 martie deja să purceadă la atac, să vină colaboratorii poliției, Procuraturii Anticorupție, au venit concomitent la mine acasă, aici, au venit la oficiu și la fabrica din Chișinău, cu urmăriri, cu sustragerea actelor, calculatoarelor, au extras toată informația necesară, mie mi s-a dat ordonanța de punere sub învinuire, la ora 9 au venit băieții și mi-au dat 72 de ore. M-au întrebat: „Tu, pe cazul dat, vrei să dai declarații? Citește învinuirea și poți să dai declarații”. Eu am spus: „Clar că pot da, totul e aberant, vă spun din start”. Le-am povestit la procurori și la anchetatori toată situația asta, unde, ei m-au luat în derâdere și au spus: „Dragul meu, voi cu Caramalacul acesta chiar vreți să vă faceți „oceoașe”? Voi vă aninați de dânsul ca să pară că sunteți cei mai drepți de pe fața pământului. Uită! Ce-i cu tine?!”. Mă luau în derâdere la tot pasul. Eu zic: „Oameni buni, aduceți-mi detectorul de minciuni, puneți-mi-l pe mâini și eu vă spun”. Perioada asta cât am fost în Penitenciarul 13 încuiat, prin intermediul avocatului Caldîba, care e interpus de dânșii, avocatul lui Tranga din schemă, pentru că eu aveam alt avocat, dl Anatol, și într-o bună zi vine avocatul lui Tranga, V. Caldîba și spune: „Eu sunt de la Andrei, știi tu, și de la Gadgiu. Eu trebuie să fiu avocatul tău de azi înainte. Noi am auzit vorbe că tu cam prea multe vorbești și trebuie să te scoatem de aici mai repede, trebuie să vedem cum să facem, că italianul acesta vrea multe, dar noi o să încercăm să nu-i dăm atât de mult”. Eu l-am întrebat ce vrea italianul. Mi-a spus că sunt sume de 500, 200 pentru discuții. Dar el mă pregătea.

 

Balacci: În penitenciar, avocatul trimis de Tranga vă făcea oferte?

Varzari: Da. La momentul penitenciarului s-a discutat să mă duc să-mi iau depozițiile din Italia, să pregătesc suma de 500 de mii de euro pentru italian, în Moldova și să pregătesc aceeași sumă și pentru Moscova. Pentru a ieși la discuții, italianul voia 200 de mii. A doua zi, eu fiind închis în Penitenciarul 13, au fost scrise din partea familiei mele, din partea colaboratorilor, din partea tuturor partenerilor mei de afaceri, toți vinificatorii și-au pus iscălitura sub o scrisoare deschisă că eu sunt atacat ilegal și că se face o nedreptate, ei știind dedesubturile. Ei au fost monitorizați, toată gruparea aceasta, și toți au fost monitorizați practic a doua zi de când eram eu închis. Mai târziu, monitorizarea totală, ei erau deja în schemă, deja oamenii lucrau, eu nu știam cine, PCCOCS, SIS, că dl Anatol, avocatul meu real îmi spunea... În Penitenciarul 13 aveau dreptul să intre numai doi oameni – avocații, cel impus de Tranga și al doilea.

 

Balacci: Ați acceptat sub acoperire ca să vină și al doilea avocat?

Varzari: Da. Corect. Dl Caldîba era intermediarul între gruparea Caramalac. Până la urmă el este și avocatul lor și am înțeles că e din primii zece avocați, el așa se exprima. Întâlnirile noastre se rezumau numai la una: să accept benevol furtul, să pregătesc banii, să mă duc să iau din Italia denunțul, să scriu că eram în stare inadecvată și nu am înțeles ce am scris. Clar că eu am acceptat toate condițiile lor, eu am acceptat că pregătesc banii, 500 de mii acolo, 500 aici, 200 acolo. Și, într-o bună zi vine Caldîba și spune: „Eu am transmis că tu ești gata de tot și faci ce trebuie și i-am transmis și lui Andrei solicitarea care ați avut-o mai înainte ce ține de procente, numai că acolo o să trebuiască el să conducă. Tu o să ieși acum în arest la domiciliu”.

 

Balacci: Să conducă întreprinderea?

Varzari: Da. Mi-a dat de înțeles că o să conducă întreprinderea mea. Adică cu procentele care trebuia să le dau lor, dar să aibă el majoritatea deja. Avocatul mi-a spus: „Uite, repejor îți spun, tu azi pleci acasă, numai te rog, ceea ce-ai spus rămâne deschis, unica, trebuie de dat 30 de mii de euro”. Eu am spus ok, că pe lângă banii pe care trebuie să îi dau, 30 de mii de euro e un nimic. Am întrebat dacă trebuie să scriu vreo recipisă. Trebuia cumva să înțeleagă că eu deja am făcut pipi în pantaloni și că sunt șantajabil. A fost greu, dar asta e altă poveste. M-a întrebat când pot să strâng suma. Eu i-am spus: „Azi e joi, vineri nu mai fac nimic, cred că pe luni-marți o să am suma de 30. Și pentru cealaltă sumă eu vreau să mă întâlnesc cu Alexei și cu Andrei ca să hotărâm separat”. El a spus: „Ok, aici vă las, voi trebuie să discutați, aveți multe de povestit”. Și când mi s-a dat drumul acasă, eu eram bucuros.

 

Balacci: Imediat cum ați acceptat să plătiți banii seara erați acasă?

Varzari: Da, seara eram acasă. Bucurie mare, Caldîba deja când a auzit pronunțarea, mă trage într-o parte și spune: „La tine mâine-poimâine o să vină sau Andrei, sau Alexei și să nu uitați ce v-ați înțeles”. Și eu am spus că totul e bine. Pe marți trebuia să pregătesc banii. Arestarea mea, conducerea dosarului penal de către dl Bobrov, deținerea mea în Penitenciarul 13, șantajul pe care l-am primit și înrolarea în avocații mei pe dl Caldîba, impus de Tranga, șantajul produs de Caldîba cu Tranga împreună față de mine cu deposedarea de business a 51%, pe care trebuia să le dau, și multe altele, suferințele pe care le-am avut de tras în Penitenciar, atârnarea față de dosar, maltratarea procurorilor, toate chestiile acestea invocă un caz separat care este acuma secretul anchetei și care este în derulare și nu pot să-l redau și să-l spun.

 

@Veaceslav BALACCI