Anturajul lui Renato Usatîi, vizat în Raportul Senatului american privind războiul hibrid dus de Rusia în Europa.

16 ianuarie 2018

Anturajul lui Renato Usatîi, vizat în Raportul Senatului american privind războiul hibrid dus de Rusia în Europa.

Atacurile Rusiei asupra Republicii Moldova, monitorizate de SUA! Anturajul lui Renato Usatîi, vizat în Raportul Senatului american privind războiul hibrid dus de Rusia în Europa!

Săptămâna trecută Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului Statelor Unite a prezentat un amplu raport, întitulat Asaltul asimetric al lui Putin asupra democrației din Rusia și Europa: implicări pentru securitatea națională a SUA. Raportul vizează atacurile Kremlinului asupra proceselor democratice din Europa, inclusiv implicarea în campaniile electorale. Raportul Senatului american menționează și atacurile Rusiei asupra Republicii Moldova. În raport figurează mai multe nume grele din anturajul lui Vladimir Putin, printre care generalul KGB, fost membru al misiunii diplomatice a URSS la ONU și rezident al serviciilor sovietice de spionaj în SUA, Vladimir Yakunin.

Apropiat și confident al lui Vladimir Putin, cei doi Vladimiri fiind în perioada sovietică colegi în KGB, Yakunin a fost numit în iunie 2005, după ce Putin a devenit președinte al Federației Ruse, șef al Căilor Ferate Ruse (RJD). Din iulie 2009 Yakunin a controlat prin Fiodor Andreev, fostul său adjunct de la RJD, și concernul de stat ALROSA, monopolistul rusesc de extragere și prelucrare a diamantelor. Yakunin este cel care l-a lansat în afaceri la Moscova pe Renato Usatîi, care a acumulat milioane de dolari din contractele de livrare a mărfurilor pentru RJD-ul condus de Yakunin. La rândul său, Usatîi, devenit între timp politician, cu ajutorul milioanelor spălate de la RJD, nu face un mare secret din legăturile sale cu serviciile speciale rusești.

Yakunin a părăsit postul de șef al Căilor Ferate Ruse în august 2015, în legătură cu scandalul cauzat de dezvăluirile din investigația jurnalistică internațională „Laundromatul Rusesc”. Conform investigației, unul din principalii beneficiari ai celor peste 20 de miliarde de dolari spălați din Rusia în Occident prin Republica Moldova, prin intermediul raiderului Veaceslav Platon, este Alexey Krapivin, persoană interpusă a lui Vladimir Yakunin, fiul fostului său consilier de la RJD. Cu puțin timp înainte, în septembrie 2014, în legătură cu același scandal a fost demis din funcția de președinte și omul lui Yakunin de la ALROSA, Fiodor Andreev.

Conform Raportului Senatului american, Vladimir Yakunin a investit 28 de milioane de dolari într-un ONG din Berlin, numit Institutul „Dialogul Civilizațiilor”, considerat în Germania instrument al Rusiei în războiul hibrid dus împotriva Europei și SUA.

În Raport se mai menționează că Yakunin, împreună cu afaceristul rus Konstantin Malofeev, au sponsorizat organizarea la Moscova a unor reuniuni ale partidelor radicale de dreapta din Uniunea Europeană. Totodată, Andrew Anglin, proprietarul Daily Stormer, cel mai mare portal neonazist din internet, între 2015 și 2016 și-a administrat site-ul din Rusia. Contentul de pe portalul neonazist al lui Anglin este propagat în internet și pe rețelele de socializare de o rețea de trolli ruși.

Raportul Senatului stabilește că Moscova a dezvoltat relații strânse cu diverse ONG-uri europene, care promovează dreptul de port-armă și se opun drepturilor minorităților sexuale. De notat că Alexander Torshin, viceguvernator al Băncii Centrale a Rusiei și fost deputat din partea partidului lui Putin, Edinaia Rosia, bănuit și de implicarea în spălarea banilor de la Moscova în Spania pentru „Mafia Rusă”, a stabilit relații strânse cu Asociația Națională a Armelor din SUA. Ca și în cazul sprijinirii mișcărilor politice radicale de dreapta din Europa, aceste acțiuni ale Kremlinului au caracter diversionist și au ca scop destabilizarea democrațiilor europene și a SUA.

Raportul menționează și atacurile Rusiei asupra Republicii Moldova. Astfel, Raportul stabilește că Moscova sprijină separatismul în Ucraina, Moldova și Georgia. Totodată, senatorii americani constată că Rusia se implică direct în procesele politice și campaniile electorale din Moldova, sprijinind Partidul Socialiștilor. La fel ca în Muntenegru, Moscova folosește în Moldova biserica ortodoxă în calitate de instrument de intervenție, inclusiv în viața politică.

Rusia finanțează cu peste 100 de milioane de dolari anual din fonduri publice fundații, de genul Rossotrudnichestvo, alte peste 100 de milioane de dolari anual fiind acordate în calitate de granturi pentru diverse ONG-uri, care își desfășoară activitatea diversionistă preponderent în Europa de Est, în Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia, dar și în Balcani, în Serbia și Bulgaria. Fondurile sunt cheltuite pentru activități destinate întăririi simpatiei populației acestor state pentru Federația Rusă și discreditarea Uniunii Europene și SUA.

Atacurile cibernetice operate de Rusia în Europa și SUA, dar și platformele propagandistice ale Kremlinului sunt și ele în vizorul Raportului, inclusiv activitatea acestora în Republica Moldova. Moscova cheltuie anual 1,4 miliarde de euro pentru întreținerea imperiului propagandistic. Din acestea, 300 de milioane sunt alocate canalului TV Russia Today, devenit alături de Sputnik principala portavoce a Kremlinului în Occident, constituind împreună cu NTV vârful de lance al propagandei agresive a Kremlinului împotriva Occidentului. În consecință, Raportul stabilește necesitatea implicării SUA în contracararea activităților diversioniste ale Rusiei în Europa de Est.

De notat că săptămâna trecută la Chișinău a fost promulgată și publicată legea votată de parlamentul moldovenesc împotriva propagandei rusești, care exclude din spațiul informațional al Republicii Moldova buletinele de știri și emisiunile propagandistice produse în Rusia. Legea, care  urmează să intre în vigoare în 30 de zile, a trezit o reacție ostilă din partea Kremlinului, dar și a Partidului Socialiștilor și partidului pro-rus condus de Renato Usatîi. Legea a fost promulgată de către spikerul Andrian Candu, promulgarea fiind posibilă doar după ce președintele pro-rus Igor Dodon a fost suspendat temporar din funcție de Curtea Constituțională.

@Veaceslav BALACCI